noord-zijde.jpg

random image default10

In heel  2018 staan er aantrekkelijke activiteiten voor de Vrienden op de agenda, zowel in als buiten het museum. Hieronder vindt u een overzicht.

Jaarvergadering/ Vriendendag 2018: zaterdag 17 maart, 12.45 – 18.00 uur

Vanaf 12.45 uur bent u van harte welkom in het Museumcafé waar koffie en thee op ons wachten. De Vriendendag begint om 13.15 uur met de Algemene Ledenvergadering. De agenda en de andere vergaderstukken worden naar u gestuurd of gemaild nadat u zich heeft opgegeven. Na afloop van de Algemene Ledenvergadering begint het dagprogramma. De agenda van de ALV vindt u hieronder, en wordt tijdens de vergadering op het scherm geprojecteerd. Welkom!

Vanaf 12.45 uur         Ontvangst met koffie en thee

13.15 - 13.45 uur        Algemene Ledenvergadering

13.45 - 14.15 uur        Nieuws uit het museum

14.15 - 14.45 uur        Yvette Driever, conservator, Maria van Gelre

14.45 - 15.30 uur        Pauze met koffie en thee

                                   Tijdens de pauze toelichting in het prentenkabinet door Marja Begheyn

15.30 - 16.00 uur        Barbara Kruijsen, hoofd Collectie en Presentatie, Nieuwe plannen

16.00 - 16.45 uur        Annelies Koster, hoofd Gelders Archeologisch Centrum,  

                                    Een bijzondere aanwinst in de collectie archeologie

16.45 - 18.00 uur        Borrel in het Museumcafé

Alle Vrienden zijn van harte welkom op de Vriendendag, maar de capaciteit van Aula en Museumcafé stellen een maximum aan het aantal deelnemers van 100 leden. Er kunnen daarom ook geen introducés worden meegenomen; leden met een gezinslidmaatschap kunnen natuurlijk beiden inschrijven.

Aanmelden vóór 12 maart  2018

Deelname aan de Vriendendag, inclusief alle consumpties (koffie/thee en borrel) is ook dit jaar gratis. Vanwege een maximaal aantal deelnemers verzoeken we u zich aan te melden door het sturen van een e-mail of een kaartje vóór 12 maart o.v.v. Vriendendag 2018. De aanmeldingen worden behandeld in volgorde van ontvangst. U ontvangt een bevestiging.

Tip: op de Vriendendag geldt de hele dag een korting van 10 % in de museumwinkel (op vertoon van uw Vriendenpas).

----

Agenda jaarvergadering 17 maart 2018

  • Opening
  • Ingekomen stukken (die betrekking hebben op deze vergadering)
  • Notulen Jaarvergadering 11 maart 2017
  • Jaarverslag 2017
  • Financieel jaarverslag 2017 en begroting 2018
  • Verslag van de kascommissie; décharge van het bestuur
  • Benoeming nieuwe kascommissie
  • Bestuurszaken:

In augustus 2017 heeft Roderick Pelser afscheid genomen van het bestuur; hij heeft Mannick Wolters voorgesteld als kandidaat voor de zetel Oude Kunst. Het bestuur stemt van harte in met deze keuze en stelt de vergadering voor om haar te benoemen. Maike Woldring (PR en werving) neemt vandaag afscheid. Het bestuur gaat op zoek naar een kandidaat voor deze zetel.

  • Wat verder ter tafel komt
  • Sluiting

------------

Valkhof Kunstcafé 2018

Het Valkhof Kunstcafé - een initiatief van de Vrienden én Museum Het Valkhof - werd in 2017 zo’n succes, dat het in 2018 wordt voorgezet. Babette Degraeve, presentator van het Kunstcafé en een van de samenstellers van het programma: ‘Het Kunstcafé is supersnel uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek rond  kunst en cultuur in Nijmegen, met presentaties over actuele beeldende kunst in een informele sfeer. Een groot en nieuwsgierig publiek komt er op af: Zo hadden wij het ook voor ogen. We kiezen bewust sprekers die je intenser naar kunst laten kijken, je blik openen. Die focus slaat aan’.

In 2018  komt er 3 keer een Kunstcafé: op vrijdag 2 maart, 15 juni en 5 oktober, steeds op de galerij van het museum. Drie hoofsprekers zijn al gecontracteerd: Piet Devos, fotografe Lieve Blancquaert en meesterkijker Hans Aarsman (Aarsman: De Volkskrant Collectie). Maar ook tientallen andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren.. Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl

Sprekers tijdens het Valkhof Kunstcafé 2018

Vrijdag 2 maart 2018:

Hoofdspreker: Piet Devos (www.Pietdevos.be), De Link: Yvette Driever over The making of Maria van Gelre (www.museumhetvalkhof.nl); Het object: Marja Begheijn-Huisman (www.museumhetvalkhof.nl), Elske Berndes, stadstekenaar (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), Uit het Hart: Heleen Wijchers, directeur Stevenskerk (www.stevenskerk.nl/ www.Vantilt.nl), Bob Lejeune (www.boblejeune-artist.com). Thea van den Heuvel, fotograaf (www.th-fotografie.nl), Henk Hage (www.henkhage.nl), Marjolein Pieks (www.depoeziekoerier.wordpress.com), Yvon van Rooijen (….), Inette van Wijck (www.inettevanwijck.nl, en de dansers van dansfestival Moving Futures (www.lux-nijmegen/podium).

Sprekers tijdens het Valkhof Kunstcafé 2017

17 februari 2017: Wesley Nieuwenhuizen: www.youtube.com/watch?v=jizuKIleeAE, Krien Clevis: www.krienclevis.com

Peter Otto: www.peterotto.nl, Frouke Arns: www.froukearns.nl,

‘Uit het hart’-sprekers: Lucy Besson: www.lucybesson.com, Chris de Geus: www.chrisdegeus.com, Casper ter Heerdt: www.casperterheerdt.wordpress.com

Gonny Beljaars: www.gonnybeljaars.nl, Daniëlle Papenborg: www.daniellepapenborg.blogspot.nl/ www.whitesuitprojections.wordpress.com

 2 juni 2017: Jac Splinter: www.jac.splinter.nl, Merel Holleboom: www.merelholleboom.nl, Kamagurka: www.kamagurka.com

'Uit het hart'-sprekers: Marco Overkamp: www.directieoverkamp.nl, Paul van Ernich: www.paulvanernich.com, Gonda van der Zwaag: www.gondavanderzwaag.nl; Marlieke Overmeer: www.marliekeovermeer.nl, Casper ter Heerdt: www.casperterheerdt.nl

Object uit het depot: Louis Swinkels, www.museumhetvalkhof.nl, gedicht: Amal Karam, linkedin.com/in/amal-karam-69559a6

 1 september 2017:

Hoofdspreker: Caro Verbeek, www.caroverbeek.nl  

De Link: Simone Albers, www.simonealbers.com/ www.derdewal.nl, Katerien ter Meulen van Fabrikaat, www.stichtingfabrikaat.nl

Uit Het Hart: Marcel Blom, www.marcelblom.nl, Ingrid Oostendorp, www.kunstindekazerne.nl/ingrid-oostendorp,Judith Walboomers, www.judithwalboomers.nl, Casper Louppen, www.museumparkorientalis.nl, Marjoke van de Plassche, www.marjokevandeplassche.nl, Marie-Louise Fransen, www.marielouisefransen.nl

Uit het depot: Marja Begheyn-Huisman, www.museumhetvalkhof.nl

Gedicht: Amal Karam, www.nieuws.nijmegenonline.nl/amal-karam-stadsdichter-nijmegen / linkedin.com/in/amal-karam-69559a6l

 4 november 2017:

Hoofdgast:  Wieteke van Zeil (www.wietekevanzeil.nl)

De Link: Andreas Hetfeld (www.hetfeld.nl)

Het Podium: De Houtwerf: Laurien Renckens (www.laurienrenckens.nl) en Uwe Poth (www.uwepoth.com)  

Uit het Hart: Willem van Lieshout (stichtingweesgoed.nl); Marcel Blom (www.marcelblom.nl); Marina Maas (www.marinamaas.nl); Lisanne Boomkamp (www.wintertuinfestival.nl); Thea van de Heuvel (www.th-fotografie.nl); Marianna Bakker www.greencapitalchallenges.nl/tap-art 

Object uit het depot: Marja Begheijn-Huismans (www.museumhetvalkhof.nl)

Het gedicht: Frouke Arns (www.froukearns.nl)

 

Overige activiteiten

 

Excursies

Ook in 2017 zullen de Vrienden worden uitgenodigd voor diverse dagexcursies naar musea/ tentoonstellingen in Nederland. 

Vriendenreis naar Denemarken 2-8 september 2018

Dit jaar gaat onze Vriendenreis naar Denemarken. We zijn er zeker van u aangenaam te kunnen verrassen tijdens deze 7-daagse trip. U wachten topmusea, design, paleizen, Vikingengeschiedenis, eigenzinnige moderne architectuur en steden vol historie. Maar ook landschappelijke schoonheid. Dit jaar zijn er twee standplaatsen, we overnachten in Kopenhagen én in Aarhus. Geef u snel op, want onze reizen zijn erg gewild! 

U kunt zich verheugen op bezoek aan het Kunstmuseum ARos (in Aarhus): een van de mooiste musea van Denemarken. Het wordt bekroond door de installatie Your Rainbow Panorama van Olafur Eliasson. Maar ook Den Gamle By (de oude stad), is een eyeopener: een openluchtmuseum met vakwerkhuizen uit het rijke verleden van Aarhus. En dat geldt ook voor het MOMU: het in 2014 geopende Moesgaard Museum voor prehistorie en etnografie - 'verborgen onder een opgetilde plag aarde'.

Op weg naar Kopenhagen gaan we binnen bij Lego House, met 25 miljoen steentjes van het ikonische kinderspeelgoed. Het Lego House is in 2017 geopend en biedt ons een ínteractieve merkbeleving'. In Kopenhagen kunt u kiezen uit heel veel boeiends: zoals de Ny Carlsberg Glyptothek en het Nationaal Museum. Allebei met indrukwekkende, mooie kunstcollecties. Of kiest u voor een bezoek aan het Design Museum, het Statens Museum for Kunst, mooie winkelstraten, of het beroemde park Tivoli? Ook de paleizen Amalienborg en Chistiansborg zullen u wellicht tot een bezoek verlokken.

Als u wilt eten bij het wereldberoemde restaurant Noma, reserveer dan supersnel - want anders vist u zeker achter het net.

Maar er is meer: een excursie naar het Louisiana Museum in Humlebaek, met uitzicht op het water van het Sont. U kunt hier genieten van werken van Henri Moore, Calder, Tinguely, Picasso, Yves Klein en nog veel meer groten uit de moderne kunstgeschiedenis. 

Vriendenreisformule

Belangrijk te zeggen: ook tijdens deze reis hanteren we de zogenaamde Vriendenreisformule. We kiezen voor centraal gelegen, comfortabele hotels, zodat u op eigen gelegenheid de stad kunt verkennen. Er zijn dus geen groepsprogramma's en geen groepsrondleidingen. Deelnemers moeten goed ter been zijn en zelfstandig hun weg kunnen vinden. 

Voorafgaand aan de reis is er een informatiebijeenkomst. U ontvangt een map met het volledige programma, volop informatie en tips. 

Kosten

De kosten voor deze 7-daagse reis zijn € 1150,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer. De toeslag voor een éénpersoonskamer bedraagt € 480,- (het aanbod van dit type kamers is gering!).

In de kosten zijn inbegrepen: 3 overnachtingen plus ontbijt in het Scandic Aarhus City Hotel **** en 3 in het Scandic Palace Hotel Kopenhagen ****, de reis pertouringcar, inclusief excursies en iets extra's voor de chauffeur. Bovendien de entreegelden voor de bezienswaardigheden die we gezamenlijk bezoeken (o.a. Moesgaard Museum, Lego House en Louisiana Museum), informatiebijeenkomst vooraf en informatiemap.

Inschrijven

Deelname is voorbehouden aan Vrienden van Museum Het Valkhof. U kunt zich inschrijven én tegelijk aanmelden als Vriend. 

Inschrijving geschiedt in volgorde van aanbetaling van € 200,- per persoon op rekeningnummer NL09 RABO 0157 6496 28 van Vrienden van Museum Het Valkhof o.v.v. Denemarken 2018. Bij annulering zullen € 25,- administratiekosten per deelnemer in rekening worden gebracht.

U wordt verzocht voor 25 juli het volledige bedrag over te maken.

Tegelijk met uw aanbetaling ontvangen wij graag het inschrijfformulier (één inschrijfformulier per gewenste kamer: dus een formulier uitsluitend voor 2 personen invullen als zij een kamer delen). U kunt het per post sturen (Museum Het Valkhof, Excursiecommissie Vrienden, Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen, of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvang een bevestiging zodra uw deelname definitief is.

InschrijvenvoorDenemarken.pdf

Annulering

In verband met onze betalingsverplichting aan hotel en reisbureau betekent annulering na 25 juli het verlies van de reissom. Wij raden u dan ook een annuleringsverzekering aan. Dat kan desgewenst bij de firma Toonen B.V. (T 024- 322 22 35).

Vragen/ informatie?

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met Marc Hendrikse, Museum Het Valkhof, per voorkeur per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), of op dinsdag per telefoon (T 024 - 3 60 88 05).

Wij zien uit naar uw aanmelding, en naar weer een onvergetelijke Vriendenreis!