721T2771.jpg

random image default10

In heel 2019 staan er aantrekkelijke activiteiten voor de Vrienden op de agenda, zowel in als buiten het museum. Hieronder vindt u een overzicht.

Valkhof Kunstcafé 2019

Het Valkhof Kunstcafé – een initiatief van de Vrienden én Museum Het Valkhof – bleek in 2017 en 2018 zo’n succes te zijn, dat het in 2019 weer een mooi vervolg krijgt. Babette Degraeve, presentator van het Kunstcafé en een van de samenstellers van het programma: ‘Het Kunstcafé is supersnel uitgegroeid tot een levendige ontmoetingsplek rond kunst en cultuur in Nijmegen, met presentaties over actuele beeldende kunst in een informele sfeer. Een groot en nieuwsgierig publiek komt erop af. Zo hadden wij het ook voor ogen. We kiezen bewust sprekers die je intenser naar kunst laten kijken, je blik openen. Die focus slaat aan.’

In 2019 komt er drie keer een Kunstcafé: op vrijdag 15 februari, vrijdag 14 juni en vrijdag 8 november, steeds op de galerij van het museum (van 17:00-19:00, gratis toegang). Jan Six is op vrijdag 15 februari te gast en wordt geïnterviewd over de twee opzienbarende Rembrandtontdekkingen die hij heeft gedaan. Op vrijdag 14 juni spreekt Hans Den Hertog Jager (schrijver, kunstcriticus en tentoonstellingsmaker van onder andere de schitterende expo ‘Vrijheid' in de Fundatie) en vrijdag 8 november verwelkomen wij Arthur Brand, kunstdetective en ontmaskeraar van kunstvervalsers. Maar ook tientallen andere sprekers zullen het podium krijgen en het publiek verrassen en inspireren… Wie op de hoogte wil blijven van het Valkhof Kunstcafé, meldt zich aan voor de nieuwsbrief via www.museumhetvalkhof.nl.

Vriendenreis München

Van 1-6 september gaat de Vriendenreis naar de bruisende Beierse hoofdstad. München heeft een bijzondere sfeer en het cultuuraanbod is van een ongekende rijkdom. Vanuit München zullen er excursies in de omgeving gemaakt worden, onder andere naar het schilderachtige Regenburg, dat een charmant authentiek middeleeuws stadsbeeld heeft.

Verder staan er nog excursies op het programma rondom oude kunst en archeologie. Informatie hierover volgt later dit jaar.

Excursie Delft en Leiden

Op donderdag 21 november (8:30 uur verzamelen op de Wedren en vertrek richting Delft) kunt u met de Vrienden mee op een prachtige excursie naar Delft en Leiden. Deze twee steden hebben tijdens de Gouden Eeuw een enorme bloei doorgemaakt die terug te zien is in de werken van twee van hun beroemdste inwoners.

Bekijk hier het gehele programma

Activiteiten die al zijn geweest

Excursie Wassenaar/Den Haag
Op donderdag 7 maart vertrok een groep Vrienden van Museum het Valkhof onder de goede begeleiding van Babette Degraeve en Frank van de Schoor naar Museum Voorlinden in Wassenaar en het Gemeentemuseum in Den Haag. De overzichtstentoonstelling van Armando werd bezocht, een eerbetoon aan de kunstenaar die 1 juli 2018 overleed, waarna er ’s middags tijd was om in Den Haag in o.a. het werk van Erwin Olaf te duiken.

Vriendendag 2019
Op zaterdag 9 maart vond de jaarlijkse Vriendendag plaats in Museum Het Valkhof. Naast de Algemene Ledenvergadering stonden er interessante lezingen op het programma. Zo bracht Hedwig Saam de Vrienden up to date met nieuws uit het museum en vertelde Yvette Driever over twee werken uit het museum die terug zijn van weggeweest. Louis Swinkels informeerde de aanwezigen over de betekenis van een steigerend, bronzen paardje. Aan het eind van de middag konden de handen uit de mouwen gestoken worden in het nieuwe Archeolab.

Museum Het Valkhof