DSC_0905a.jpg

random image default10

banner maria van gelre    

Ik, Maria van Gelre
De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek

Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw! Ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten. 
 
Vele artistieke topstukken uit internationale collecties zijn nog niet eerder in Nederland tentoongesteld. Het hoogtepunt vormt een selectie van 40* speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, dat grotendeels in de Staatsbibliotheek van Berlijn wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend. Deze eerste grote tentoonstelling over Maria van Gelre is gebaseerd op nieuw, multidisciplinair onderzoek naar het leven van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin.

Gastconservator Johan Oosterman, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, doet onderzoek naar Maria van Gelre. Waarom fascineert zij zo? “Maria was een zeer ontwikkelde vrouw die cachet gaf aan het Gelderse hof. Als echtgenote van hertog Reinald IV van Gelre was zij nadrukkelijk aanwezig als vorstin. Geboren in 1380 in Normandië en opgegroeid aan het Fransehof, was ze een vrouw van de wereld.

Het gebedenboek dat zij liet maken, is van onschatbare waarde voor de Nederlandse kunstgeschiedenis. Het is het meest complete gebedenboek uit die tijd in volkstaal en staat vol met schitterende miniaturen die beïnvloed zijn door het werk van de gebroeders Van Lymborch.”

Miniaturen, handschriften, schilderijen, textiel, sieraden, beeldhouwkunst, gebrandschilderde vensters, heiligenbeelden en een enorme kroonluchter maken tevens deel uit van de tentoonstelling. Museum Het Valkhof organiseert ‘Ik, Maria van Gelre’ in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit.

Der Vrouwen Camere
In de interactieve publieksruimte Der Vrouwen Camere komt u meer te weten over het persoonlijke leven van Maria. Ontdek haar voorliefde voor mooie jurken, ontmoet haar papegaaien, lees haar brieven en luister naar haar trouwste raadgever.

Royalty audiotour
De audiotour wordt ingesproken door Kysia Hekster, royaltydeskundige en de NOS-verslaggever van het Koninklijk Huis. Zij voert bezoekers mee langs bijzondere objecten die het leven van de zelfbewuste hertogin Maria van Gelre illustreren. Daarnaast is bij een aantal objecten voor de geïnteresseerde bezoeker verdiepende (kunst)historische informatie beschikbaar, ingesproken door de conservator. Prijs audiotour: € 2,50.

*Omwille van de kwetsbaarheid worden na 6 weken de pagina’s omgewisseld. In de totale periode zijn aldus twee keer 20 bladen te zien. 

 over maria  het onderzoek  bijzondere objecten

 

banner arrangementen

 

 activiteiten

 

 pers

logo fondsen website

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit