Valkhof educatieboekje voor-print outline-1Hoe was het om jong te zijn in 1944 in Nijmegen?
Museum Het Valkhof en Bureau Buitenkans hebben met steun van de Gemeente Nijmegen ter gelegenheid van de viering van 70 jaar Market Garden een project ontwikkeld voor jongeren van 9 t/m 15 jaar waarin deze vraag centraal staat.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Inleiding 'Nijmegen in 1944' van 10 minuten die scholen in de klas kunnen vertonen. Deze animatie is gemaakt door theatergroep Kwatta.

2. Wandeling door het centrum van Nijmegen.

1. Het bezoek start in de aula van het museum met de korte film 'Jong in Nijmegen 1944' van 10 minuten. Deze film laat de stad in 1944 zien door de ogen van jongeren van toen en jongeren van nu.
        Bekijk de trailer:
      2. Dan brengt de klas onder leiding van een museummedewerker een bezoek aan het centrum. Op 13 plaatsen in de stad wordt stilgestaan en horen de kinderen wat jongeren daar in 1944 hebben meegemaakt. De verhalen zijn aangrijpend, verdrietig maar ook hoopgevend. Bij ieder verhaal kijken de leerlingen door een sheet waarop een scene uit het verhaal is afgebeeld. Zo visualiseren ze wat er op die plek in 1944 is gebeurd.

3. Verwerkingsopdracht in de klas. In groepjes gaan de leerlingen verschillende onderzoeksvragen verder uit werken. De prikkelende vragen gaan over de grote gevolgen en de betekenis van gebeurtenissen in 1944 voor jonge mensen van toen en van nu. De leerlingen maken hiervan een posterpresentatie en presenteren die in de klas. De pdf van deze opdrachten kunt u downloaden.

groep 5 t/m 8
Duur: wandeling en museumbezoek 75 minuten
Kosten:  € 3,50 per leerling

Na het reserveren ontvangt u een link waarop u de film en het boekje kan downloaden.

Reserveer

Extra informatie over de wandeling:

• Alle routeplekken zijn rolstoel toegankelijk.
  • Denk aan regenkleding (geen paraplu's) en mogelijk warme kleding.
  • Mobiele telefoons UIT en worden niet gebruikt tijdens de wandeling.