_X6G4355.jpg

random image default10

het onbekende kind schoolprojectWat gebeurde er met de kinderen in Nijmegen tijdens de oorlog? Wie waren het? De kinderen die in de oorlog leefden, krijgen in de fotoexposite 'Kinderen van de oorlog' een gezicht. De leerlingen maken ook kennis met de aangrijpende schilderijen van Ceija Stojka. Deze Romavrouw overleefde als kind drie concentratiekampen. In haar werk zie je de oorlog door de ogen van een kind. In het museum maken de leerlingen een teken- en ontwerp opdracht in beide exposities waarmee ze de indringende beelden en verhalen een juiste plaats kunnen geven. De leerkracht begeleidt de klas. Via deze link wordt een les ter voorbereiding en een les ter verwerking aangeboden.

Groep: Brugklas
Duur: 1,5 uur
Wanneer: 22 februari -10 juni 2019
Kosten: € 20,-
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen

Reserveer

rondgang ValkhofMet een educatief medewerker gaan de leerlingen het Valkhof- en het Hunnerpark verkennen. Deze unieke plek wordt al sinds de prehistorie bewoond. Doordat er veel te ontdekken is, kunt u kiezen uit 2 verschillende themarondleidingen:
- ‘Reizen door de tijd’. Bij deze rondleiding bezoekt de groep onder meer de St.Nicolaaskapel, de Maartenskapel, de IJskelder en de gang onder de stadswal.
- ‘Oorlogstijd’. De groep bezoekt onder meer de bunker uit de Tweede Wereldoorlog, het Duitse kanon, restanten van de grote Valkhof burcht en de Nicolaaskapel.

Voor alle leerlingen
Duur: 1 uur
Kosten: € 52,50 per groep, excl. museumticket
Maximale groepsgrootte: 20 leerlingen

Het programma Valkhof en omgeving is ontwikkeld in samenwerking met de Valkhofvereniging. Klik hier voor meer informatie over de Valkhofvereniging.

Bekijk hier het introductiefilmpje over dit unieke lesprogramma:

Ter voorbereiding op het programma kun je tevoren in de klas de workshop ‘Vouw je eigen Valkhofkapel’ doen. De Valkhofkapel, ook wel Sint-Nicolaaskapel genoemd, is een van de oudste nog bestaande stenen gebouwen van Nederland. De kapel is in het midden van de 11e eeuw gebouwd. Enkele jaren daarvoor was de palts van Karel de Grote, die op het Valkhof stond, afgebrand. Kosten: € 4,95 per stuk (incl. btw). Deze kun je bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

schervenworkshop2De succesvolle schervenworkshop heeft een nieuw jasje gekregen! De workshop wordt uitgebreid met high tech archeologisch onderzoek – zoals XRF onderzoek - dat leerlingen zelf uit kunnen voeren. In het speciaal voor de schervenworkshop ingerichte ArcheoLab
gaan de leerlingen aan de slag met nieuwe manieren van archeologisch onderzoek. Daarbij moeten ze ook referentiecollecties gebruiken. De tafel met honderden scherven blijft de basis voor deze workshop.

Voor alle leerlingen

Duur: 1 uur
Kosten: € 55,- per groep, exclusief museumticket
Maximale groepsgrootte: 20

Reserveren kan minimaal twee weken van tevoren.

Reserveer

Valkhof educatieboekje voor-print outline-1Hoe was het om jong te zijn in 1944 in Nijmegen? 
Museum Het Valkhof en Bureau Buitenkans hebben met steun van de Gemeente Nijmegen ter gelegenheid van de viering van 70 jaar Market Garden een project ontwikkeld voor jongeren van 9 t/m 15 jaar waarin deze vraag centraal staat.

Het project bestaat uit verschillende onderdelen:

1. Inleiding 'Nijmegen in 1944' van 10 minuten die scholen in de klas kunnen vertonen. Deze animatie is gemaakt door theatergroep Kwatta.

2. Wandeling door het centrum van Nijmegen.

   1. Het bezoek start in de aula van het museum met de korte film 'Jong in Nijmegen 1944' van 10 minuten. Deze film laat de stad in 1944 zien door de ogen van jongeren van toen en jongeren van nu.
    Bekijk de trailer:
   2. Dan brengt de klas onder leiding van een museummedewerker een bezoek aan het centrum. Op 13 plaatsen in de stad wordt stilgestaan en horen de kinderen wat jongeren daar in 1944 hebben meegemaakt. De verhalen zijn aangrijpend, verdrietig maar ook hoopgevend. Bij ieder verhaal kijken de leerlingen door een sheet waarop een scene uit het verhaal is afgebeeld. Zo visualiseren ze wat er op die plek in 1944 is gebeurd.

3. Verwerkingsopdracht in de klas. In groepjes gaan de leerlingen verschillende onderzoeksvragen verder uit werken. De prikkelende vragen gaan over de grote gevolgen en de betekenis van gebeurtenissen in 1944 voor jonge mensen van toen en van nu. De leerlingen maken hiervan een posterpresentatie en presenteren die in de klas. De pdf van deze opdrachten kunt u downloaden.

Voor alle leerlingen
Duur: wandeling en museumbezoek 75 minuten
Kosten:  € 52,50,-- per groep van maximaal 15 leerlingen

Na het reserveren ontvangt u een link waarop u de film en het boekje kan downloaden.

Reserveer

Extra informatie over de wandeling:

 • Alle routeplekken zijn rolstoel toegankelijk.
 • Denk aan regenkleding (geen paraplu's) en mogelijk warme kleding.
 • Mobiele telefoons UIT en worden niet gebruikt tijdens de wandeling.
Museum Het Valkhof