721T2699.jpg

random image default10

schervenworkshop2De succesvolle schervenworkshop heeft een nieuw jasje gekregen! De workshop wordt uitgebreid met high tech archeologisch onderzoek – zoals XRF onderzoek - dat leerlingen zelf uit kunnen voeren. In het speciaal voor de schervenworkshop ingerichte ArcheoLab
gaan de leerlingen aan de slag met nieuwe manieren van archeologisch onderzoek. Daarbij moeten ze ook referentiecollecties gebruiken. De tafel met honderden scherven blijft de basis voor deze workshop.

Voor alle leerlingen

Duur: 1 uur
Kosten: € 55,- per groep, exclusief museumticket
Maximale groepsgrootte: 20

Reserveren kan minimaal twee weken van tevoren.

Reserveer

Bij de workshop staat de omgeving rond het Valkhof centraal. Hier hebben vanaf de prehistorie tot heden mensen gewoond, ze werkten hier en zijn er gestorven. Het bijzondere van de workshop is dat je de archeologische vondsten nu eens zelf kunt aanraken. Zo wordt de geschiedenis letterlijk voelbaar. Ooit een Romeinse dakpan in de hand gehad, of een middeleeuwse kruik?

Ondertussen helpt de archeoloog je aan een dosis extra kennis. Binnen een uur heb je meer inzicht in:

  • de geschiedenis van een plek en de zeggingskracht van schijnbaar zwijgend materiaal,
  • de manier waarop het archeologisch materiaal geïdentificeerd en ingedeeld kan worden naar bijvoorbeeld bot, metaal, hout, scherven, glas (natuur)steen, baksteen, plastic,
  • een aantal basisprincipes om ouderdom te bepalen, bijvoorbeeld onderscheid leren zien tussen Romeinse scherven en middeleeuwse scherven.
  • het gebruik van materialen. Bijvoorbeeld: wijst Romeins bouwpuin op Romeinse bewoning en wat zegt het botmateriaal over bijvoorbeeld het menu in de Middeleeuwen.
Museum Het Valkhof