Tickets

Docentenmiddag De Limes

 1. Docentenmiddag De Limes

In De Week van de Klassieke Talen organiseert Museum Het Valkhof in samenwerking met uitgeverij Staal & Roeland een inspirerende docentenmiddag rond de tentoonstelling Moving Stories, de rijkdom van de Limes op donderdag 24 maart 2022.

De docentenmiddag, inclusief een rondleiding door de tentoonstelling, kan online bijgewoond worden. Maar voor 25 VIPs bieden we ook de mogelijkheid om live bij deze docentenmiddag in Museum Het Valkhof aanwezig te zijn.

Programma docentenmiddag

14:15 - 14:45 uur

Rondleiding door Moving Stories door Marenne Zandstra of Rondleiding door REVISITED Via Appia door Krien Clevis (VIPS)

14:45 - 15:15 uur

Rondleiding door Moving Stories door Marenne Zandstra of Rondleiding door REVISITED Via Appia door Krien Clevis (VIPS)

15:15 - 15:30 uur

Ontvangst met thee/koffie op locatie Museum Het Valkhof (VIPS)

 

15:30 uur

Start online programma (livestream) en op locatie

 

15:30 - 16:00 uur

Lezing dr. Rien Polak: De Neder-Germaanse Limes: historische en archeologische bronnen

 

16:00 - 16:30 uur

Lezing dr. Vincent Hunink: Tacitus over de Opstand van de Bataven

 

16:30 - 16:45 uur

Schoolbezoek door Odette Straten

 

16:45 - 17:15 uur

Afsluiting voor VIPS op locatie met hapje/drankje

 

16:45 - 17:15 uur

Digitale rondleiding tentoonstelling Moving Stories, de rijkdom van de Limes

 

Zowel live (alleen VIPS) als online

 • Rondleiding door Moving Stories, de rijkdom van de Limes door dr. Marenne Zandstra, conservator archeologie Museum Het Valkhof
  14:15 - 14:45 uur en 14:45 - 15:15 uur
  Tweeduizend jaar geleden liep dwars door Nederland de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. Deze grens is sinds 2021 Werelderfgoed. Soldaten uit alle windstreken trokken naar de Rijn om forten en wachttorens op de zuidoever te bouwen en te bemensen, met in hun kielzog gezinnen, handelaren en ambachtslieden. Ze lieten alles wat ze kenden achter, soms uit vrije wil, maar vaak ook gedwongen. Moving Stories verbindt die oude geschiedenis met het heden. Archeologen en hedendaagse kunstenaars gingen op zoek naar de ‘moving stories’ van migratie.
 • Lezing dr. Rien Polak: De Neder-Germaanse Limes: historische en archeologische bronnen
  15:30 - 16:00 uur
  In juli 2021 is de Neder-Germaanse Limes ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Die status is te danken aan een reeks bijzondere kenmerken van ‘ons’ stuk van de Romeinse rijksgrens. Het is het oudste voorbeeld van een lineair verdedigingssysteem, en de fase waarin de forten nog van hout werden gebouwd, is in de natte bodem van de Rijndelta uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Het verhaal dat de archeologische resten vertellen, sluit vaak goed aan bij het beeld dat de historische bronnen schetsen, maar soms werpen opgravingsvondsten een nieuw licht op de geschiedenis. In deze lezing worden beide kanten van de medaille belicht.
 • Lezing dr. Vincent Hunink: Tacitus over de Opstand van de Bataven
  16:00 - 16:30 uur
  In het roerige driekeizerjaar 69 n. Chr. was het ook in onze streken onrustig. De Bataven, een geromaniseerde Germaanse stam uit het gebied tussen de grote rivieren, kwamen in opstand tegen het Romeinse gezag. Het is een beroemde opstand, waarop Nederlanders graag terugblikken: heldhaftig verzet van onze fiere voorvaderen tegen tirannie! Maar wat gebeurde er eigenlijk precies en hoe liep het met de oproerige Bataven af? Daarover schreef de grote Romeinse historicus Cornelius Tacitus (ca. 55-117) in zijn geschiedwerk De Historiën. Zijn relaas vormt de enige geschreven bron over deze episode. In de lezing gaan we niet op zoek naar de historische en archeologische waarheid van de Bataafse opstand, maar kijken we naar het bijzondere beeld dat Tacitus van de gebeurtenissen geeft. Welke accenten legt hij? Waarom gaat hij eigenlijk zo uitvoerig in op een lokale opstand ver buiten Rome?

Alleen live (alleen VIPS)

 • Rondleiding REVISITED Via Appia door Krien Clevis, beeldend kunstenaar/curator/onderzoeker (PhD)
  14:15 - 14:45 uur en 14:45 - 15:15 uur
  Weinig snelwegen zijn zo bekend als de Via Appia. Deze antieke, Romeinse snelweg liep van Rome naar Brindisi. Wie deze weg vandaag de dag bewandelt ziet onder meer ruïnes, graftombes en een heleboel toeristen. De veranderingen die de weg in de loop der eeuwen heeft ondergaan, vangt kunstenaar en onderzoeker Krien Clevis in de tentoonstelling REVISITED Via Appia die in Museum Het Valkhof te zien is. Vijf jaar lang reisde Clevis van haar atelier naar de Via Appia en weer terug om de verschillende standpunten van beeldmakers die haar voorgingen te reconstrueren. Want wat zie je, als je de oude beelden naast de nieuwe legt? Aan de hand van 2D-filmprojecties en 3D-omgevingen volg je de voetsporen van de miljoenen mensen die hier vanaf de Romeinse tijd overheen zijn gelopen en ervaar hoe de weg in de loop van de tijd is veranderd.

Alleen online

 • Lezing prof. dr. Stephan Mols: Romeins Nijmegen en de Limes
  Eerder diezelfde week
  Na de inrichting van een legerkamp op de Hunerberg in Nijmegen in 19 v. Chr. werd nog geen 10 jaar later in het centrum van het huidige Nijmegen, bij het huidige Valkhof, de stedelijke nederzetting Oppidum Batavorum gesticht, de eerste van twee stedelijke nederzettingen die een belangrijke rol lijken te hebben gespeeld in de organisatie van de grensstrook in het Neder-Germaanse gebied. Oppidum Batavorum werd verwoest tijdens de Bataafse opstand in 69-70 n. Chr. en een aantal kilometers naar het westen ontstond toen de stad die onder keizer Traianus de naam Ulpia Noviomagus kreeg. In de lezing wordt ingegaan op beide stedelijke nederzettingen.

Aanmelden

Aanmelden voor de online docentenmiddag of de live docentenmiddag kan door te mailen naar o.straten@museumhetvalkhof.nl. Graag duidelijk vermelden of je de bijeenkomst live of online wil bijwonen.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.