721T2699.jpg

random image default10

Deze tentoonstelling is te zien van 2 september 2016 t/m 15 januari 2017

Gebruik uitsluitend voor promotie van de tentoonstelling.

 

IJzeren gezichtshelm van een ruiter

IJzeren gezichtshelm ruiter

IJzeren gezichtshelm van een ruiter. De buitenkant van de helmkap was
bedekt met vlechtbandversiering van paardenhaar.  Het gezichtsmasker was oorspronkelijk verzilverd. Gevonden op het Kops Plateau in Nijmegen, midden van de eerste eeuw.

 Masker in het grind

 Masker in het grind

Bij dit kleine viziermasker van brons hoorde nog  een helmkap en wangkleppen die de oren bedekten, maar die zijn niet meer aanwezig. Dit type viziermaskers van brons is tamelijk zeldzaam. Uit Nederland is één bronzen masker van hetzelfde type bekend uit Vechten. 

Het masker is gevonden in een berg grind op het terrein van een grindbaggeraar en is mogelijk afkomstig uit Nijmegen-Noord. Het dateert uit de eerste helft van de eerste eeuw na Chr.

 

IJzeren helm van een legioensoldaat  

IJzeren helm legioensoldaat

IJzeren helm van een legioensoldaat, die gelegerd was in de vroegste Romeinse legerplaats in Nijmegen, die rond 19 voor Chr. werd aangelegd en maar enkele jaren in gebruik was.
Gevonden samen met de ijzeren schildknop en de bronzen huidschaper in een kuil net buiten de legerplaats op de Hunerberg in Nijmegen-Oost, ca. 20-10 voor Chr.

Verzilverde en deels vergulde ijzeren gezichtshelm van een ruiter

Verzilverde deels verguld ijzeren gezichtshelm ruiter

Verzilverde en deels vergulde ijzeren gezichtshelm van een ruiter. De voorhoofdsband is versierd met kleine figuurtjes die tot de kring rond de wijngod Bacchus behoren.
Gevonden in de Waal bij de spoorbrug in Nijmegen, tweede helft van de eerste eeuw.

 

 

Reconstructie van de gezichtshelm

2012 121 reconstructie helm vooraanzicht 2012 121 reconstructie helm 2012 121 reconstructie helm achter

De reconstructie geeft een indruk van het oorspronkelijke uiterlijk van de ijzeren gezichtshelmen, die bekleed waren met een laagje zilver. Welke kleur het gebruikte paardenhaar had, valt niet meer vast te stellen. In de reconstructie is ervoor gekozen meer kleuren te gebruiken.