721T2771.jpg

random image default10

 

Van 3 februari t/m 21 mei 2018 presenteert Museum Het Valkhof ‘Land in zicht’, de eerste, grote Nederlandse solotentoonstelling van kunstenaar Uwe Poth. Poth (Kiel, 1946) creëert vanuit zijn atelier in Nijmegen indrukwekkende schilderijen vol verhalen uit het verleden, mythologische verwijzingen, portretten en stadsbeelden - van Stevenskerk tot Sint-Pieter. De combinatie van technieken die hij gebruikt, leidt tot een fascinerende gelaagdheid van zijn werk. De toeschouwer blijft ernaar kijken en ontdekt er steeds nieuwe dingen in.

      zaalbeeld web  Uwe Poth stef verstraaten 39A4955

'Land in zicht'
Reizen is een belangrijk thema in het werk van Poth. Reizen naar andere landen en culturen, maar ook reizen in de tijd. In zijn schilderijen en tekeningen ontmoet je mensen van toen en van nu en is er ruimte voor verwondering over wat je ziet en wat dat bij je teweeg brengt. In de tentoonstelling ‘Land in zicht’ reis je mee, op weg naar een plek in het paradiso.

Onverborgen inspiratie uit het verleden
Uwe Poth maakt in zijn werk zichtbaar wat verborgen is. In een opeenstapeling van verf en verhalen laat hij zien wat er voor hem op dit moment is. Al in de klassieke oudheid was dit streven naar ‘alètheia’ (onverborgenheid, waarheid) een belangrijke drijfveer. De combinatie van deze motivatie, de inspiratie uit het verleden en de gelaagdheid van zijn werk maakt dat het bij uitstek geschikt is voor presentatie in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Niet alleen woont en werkt Poth er al lange tijd, maar de stad heeft zelf ook een prachtig gelaagd verleden dat in het museum zichtbaar wordt.

Uwe Poth - Opmaat
In zijn werk grijpt Poth vaak terug op de geschiedenis, op kunstenaars en kunstwerken uit het verleden. In zijn grote werk ‘Vrede van Nijmegen’ verwerkte Poth het groepsportret van de zeventiende-eeuwse onderhandelaars aan de Vrede van Nijmegen, een schilderij van Henri Gascard uit 1679. Poths net zo grote 'Vrede in Nijmegen' is de hedendaagse tegenhanger met mensen van nu. Deze werken werden in 2017 onder de naam 'Opmaat' in samenhang in het museum gepresenteerd. 

  Uwe Poth stef verstraaten 39A4974 b     Uwe Poth stef verstraaten 39A4963

TV uitzending 'European artist' met Uwe Poth
In 2007 zond de AVRO 'European artist' uit: een serie over hedendaagse Europese kunstenaars, waarin ook Uwe Poth zijn opwachting maakte: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/23679/European_Artist.html#

poster kleur kronieken webLeerlingenzalen 'Kleur Kronieken'
Het werk van Uwe Poth vormt een inspiratiebron, zeker ook voor jongeren. We hebben daarom leerlingen van Nijmeegse scholen van het voortgezet onderwijs gevraagd om zich - net als Uwe Poth-  te laten inspireren door het verleden. Het roemrijke verleden van Nijmegen dat terug te vinden is in de collectie van Museum Het Valkhof  vormt voor hen het uitgangspunt. Het resultaat kunt u gedurende enkele periodes bewonderen in een aparte zaal.
Leerlingen van de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen trappen de reeks af en exposeren van 2 maart tot 25 maart hun werken.

Exclusieve rondleiding door Uwe Poth zelf
Wil je met Uwe Poth zelf op reis door zijn wereld en na afloop genieten van een lunch in het Museumcafé? Dat kan! Bekijk hier het bijzondere arrangement!

Schoolbezoek
Schoolklassen maken onder leiding van een kunstenaar een reis door de expositie ‘Land in zicht’. Door samen te kijken en te filosoferen ontdek je meer over kunstwerken, maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft andere associaties. De leerlingen gaan tijdens de rondgang ook actief aan de slag. Meer weten? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

das große glück  ZWEITRAUMEparadiso 165x165m Uwe Poth
Das große Glück - Paradiso                                    ZWEITRÄUME Paradiso

10 februari t/m 13 mei 2018

Montse Hernández i Sala, grafisch ontwerper, gebruikt een van de tentoonstellingszalen als atelier én expositieruimte. Ze geeft hier vorm aan haar zorgen over de consequenties van het menselijk gedrag voor de natuur en voor de toekomst van onze kinderen.
Als Spaanse ziet ze met zorg de gevolgen van klimaatverandering in haar geboorteland, dat steeds meer te lijden heeft onder extreem warme periodes. Maar dit is niet alleen in Spanje te zien. Het is evident dat bewustwording en gedragsverandering bij de mens nodig is. ‘Hoe kan ik hieraan bijdragen?’, vraagt Hernández i Sala zich af. ‘Mijn beroep stelt me in staat de aandacht van mensen te vangen met zowel tekst als beeld. Ik onderzoek hier welke toon ik in mijn beeldtaal kan gebruiken, zodat wat ik wil overbrengen helder overkomt en tot nadenken aanzet.’

'Reset' probeert de enorme impact van de mens op de natuur op een esthetische manier vorm te geven, zodat we het hoofd niet afwenden. Daar zorgt de realiteit helaas maar al te vaak voor. Deze ruimte is deze maanden niet alleen een plek voor bewustwording, maar ook voor dialoog en werk in ontwikkeling.

Montse aan het werk
Montse zal op de vrijdagen onder openingstijd aan het werk zijn in het museum. Daarnaast kan het zo maar zo zijn dat je haar ook op andere momenten treft!

herbarium web   Montse aan het werk

1981.08.310 februari t/m 13 mei 2018

In maart 2018 verschijnt de ‘Nieuwe Historische Atlas van Nijmegen, 2000 jaar stad aan de Waal’. Het boek presenteert de geschiedenis van de oudste stedelijke nederzetting van het land aan de hand van kaarten en ander beeldmateriaal. De auteurs benadrukken dat Nijmegen in de eerste plaats een grensstad was. De kleine presentatie in het prentenkabinet (ongeveer 30 werken) volgt een aantal hoofdstukken uit de Historische Atlas en toont in prenten, tekeningen en kaarten de ontwikkeling vanaf het ontstaan van de stad tot de afbraak van de Valkhofburcht en de aanleg van het Valkhofpark.

Als Nijmegen in 1230 stadsrechten krijgt wordt begonnen met een omwalling, later ommuring, met poortgebouwen. Twee eeuwen later volgt de uitbreiding van de vesting en de ontmanteling van de eerste fortificatie. De hooggelegen Valkhofburcht en de Stevenskerk, maar ook de torens van de vele kerken en kloosters bepalen het stadsaanzicht.

Monumentale openbare gebouwen verrijzen dichtbij de Stevenskerk. Het stadsbestuur stimuleert de rivierhandel door het gebied rondom de Waalkade te ontwikkelen. Lent groeit uit tot voorpost van de stad en verkeersknooppunt. De vestingwerken om de stad worden uitgebreid met rondelen, bastions en lunetten. In 1795 valt het besluit de trotse Valkhofburcht te slopen. Alleen de twee kapellen blijven gespaard.

2014.161

Foto rechstboven: Rudolphus Lauwerier, Gezicht op de stadsmuur met de Kronenburgertoren en de Polmolen op de St. Jacobstoren, 1830-1840, Aquarel

Foto onder: Hendrik Feltman, Vogelvluchtgezicht van de overkant van de Waal, 1649, Handgekleurde gravure uit de Stedenatlas Van Blaeu, 1649

Wist u dat Museum Het Valkhof namens de provincie Gelderland het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten beheert? Deze imposante archeologische collectie omvat vele honderdduizenden scherven en fragmenten afkomstig van meer dan duizend vindplaatsen in Gelderland. Daarnaast bevinden zich in de depots bijzondere objecten zoals een zo goed als ‘nieuwe’ Romeinse houten ladder, een prachtig bronzen beeldje van de godin Minerva en een zilveren haarnaald uit de vroege middeleeuwen. Er komen nog steeds nieuwe vondsten bij en worden oude vondsten herontdekt in de depots. U krijgt nu de kans om een selectie van 25 topvondsten uit het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten te bewonderen: van vuurstenen werktuigen uit de late Steentijd (ca. 12.000 voor Chr.) tot een grafplaat uit de 18de eeuw, allemaal vondsten met een bijzonder verhaal, die de rijke geschiedenis van Gelderland prachtig illustreren.

beeldje Minerva PDB small Romeinse ladder PDB
Bronzen beeldje van Minerva                          Romeinse houten ladder

Daarnaast heeft Museum Het Valkhof een uitgebreide archeologische collectie die tot de top van het Nederlandse cultuurbezit behoort. Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land. De talloze vondsten uit die tijd laten zien hoe militairen en burgers hier toen leefden.
Bewonder tijdens uw bezoek onder andere de godenpijler, de kantharos van Stevensweert, diverse Romeinse maskers en de bronzen portretkop van vermoedelijk keizer Traianus.

stef verstraaten 39A3192 web

 

Topstukken oude kunst stef verstraaten 39A2677 webTrots op het verleden van Nijmegen staat aan de basis van de collectie oude kunst en cultuurgeschiedenis van Museum Het Valkhof: het verleden van deze bijzondere oude stad aan de Waal inspireerde het stadsbestuur al in de zeventiende eeuw tot opdrachten aan verschillende kunstenaars en ook tot het aanleggen van een stedelijke verzameling ‘oudheden’.

Uit deze collectie presenteert het museum nu een ruime selectie kunst uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw: van de beroemde geschilderde stadsplattegrond uit 1668-1669 door Hendrik Feltman tot het gezicht op Nijmegen van Eugène Lücker, van de zeventiende-eeuwse schandton waarmee overspelige mannen door de stad moesten lopen tot de brieventas van een officier in dienst van Napoleon, van een achttiende-eeuws familieportret van een burgemeestersgezin tot een in Nijmegen gebruikte sleepkoets uit de negentiende eeuw. Ook zelden getoonde kleine sculpturen en gebruiksvoorwerpen hebben een plaats in de opstelling.

muntschat geheel webVanaf juni 2017 is in Museum Het Valkhof een unieke gouden Romeinse schat te bewonderen. De schat zal rond 460 na Chr. zijn begraven, niet lang vóór de definitieve val van het West-Romeinse rijk in 476. Detectorzoekers vonden het goud in een boomgaard in de Betuwe en seinden professionele archeologen in. Daarop volgde een kleine opgraving. Bijzonder is dat de vinders en de grondeigenaar de goudschat in langdurig bruikleen afstaan aan Museum Het Valkhof, zodat iedereen deze bijzondere vondst komende jaren kan bekijken.

De vondst
In het Gelderse Lienden (gemeente Buren) vonden detectorzoekers tussen 2012 en 2016 in totaal 31 gouden munten (solidi) uit de laat-Romeinse tijd. Zij meldden deze vondst aan archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam.
In 2016 volgde daarop een kleine opgraving, waarbij de vindplaats nader werd onderzocht. Er werden graven aangetroffen uit de Midden-Bronstijd, ca. 1800 voor Chr.
De muntschat lijkt in een tijd van crisis begraven te zijn op een goed herkenbaar punt in het landschap, om later makkelijk terug te vinden. Mogelijk was die plek een toen nog zichtbare grafheuvel uit de Midden-Bronstijd.

Museum Het Valkhof heeft een uitgebreide verzameling bodemvondsten uit Nijmegen en de provincie Gelderland. Ze geven een beeld van het menselijk leven in de regio, vanaf de oude steentijd, de Romeinse tijd, middeleeuwen tot en met de 19de eeuw.

Unieke Romeinse bodemvondsten

Door hun kwaliteit en diversiteit behoren de Romeinse bodemvondsten tot de top van het Nederlandse cultuurbezit. Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land. De talloze vondsten uit die tijd laten zien hoe militairen en burgers hier toen leefden.

Hoogtepunten zijn de kalkstenen godenpijler uit het begin van de jaartelling, de gezichtshelmen uit de eerste eeuw en vele topstukken van kunstnijverheid uit Romeinse graven van de eerste tot de vierde eeuw.
Enkele unieke objecten uit de  tijd van de Romeinen zijn van buiten Nijmegen en het Gelderse rivierengebied afkomstig: de bronzen portretkop van keizer Trajanus uit Xanten, de zilveren drinkbeker (kantharos) uit Stevensweert en de bronzen schildknop uit Blerick.

Nijmeegs-Holdeurns aardewerk web

In het Gelders Archeologisch Centrum, gevestigd  aan de Museum Kamstraat 45 in Nijmegen, kunt u de permanente tentoonstelling 'Kunst van het vuur' bekijken. 

Onder de titel “Kunst van het vuur, productie van keramiek in Romeins Nijmegen” wordt voor het eerst een overzicht van de producten uit de Romeinse potten- en pannenbakkerijen van Nijmegen getoond. Dankzij bruiklenen van diverse instellingen, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, kunnen topstukken zoals een mal voor het vormen van een Jupiterkop worden gepresenteerd. 

De Romeinen begonnen al in de tijd van keizer Augustus, kort voor begin van de jaartelling, met het vervaardigen van aardewerk in Nijmegen. In de eerste eeuw na Christus produceerden de soldaten van het 10de legioen aardewerk voor eigen gebruik en veel bouwmateriaal voor de bouw van het stenen legioenskamp op de Hunerberg. In de tweede en derde eeuw was dé centrale productieplaats van tegels en dakpannen van de hele provincie Neder-Germanië gevestigd op de De Holdeurn bij Berg en Dal. Meerdere honderdduizenden tegels en dakpannen werden hier per jaar voor de bouw van de Romeinse kampen (castella) langs de limes geproduceerd.

mal voor jupiterkop RMO web2  positief uit mal web

Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00-17.00 uur. 

Bezoekadres Gelders Archeologisch Centrum:
Museum Kamstraat 45
6522 GB Nijmegen

Foto's:

Boven:              Romeins aardewerk geproduceerd in en rond Nijmegen
Onder links:      Mal voor een Jupiterkop (collectie Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Onder rechts:  
Positief uit mal voor een Jupiterkop