DSC_0905a.jpg

035.MUSEUM VALKHOF OKT.2015 PH

Een man met een hoed en lange overjas aan. Op zijn borst een ster, recht boven zijn hart. Een beeld uit ons collectieve geheugen. Een tweede opname: de man is half verdwenen. In de laatste opname de stad zonder de man, het decor zonder de acteur. 'Vanishing Man' is één van de treffende series van fotograaf Paolo Ventura (1968). Vanaf 17 oktober kunt u in Museum Het Valkhof Ventura's werk bekijken.

Wat een mooie tentoonstelling! Prachtig melancholisch werk en heel bijzonder om ook het maakproces te zien!
-Mevrouw A. Mertens-

Fotograaf Paolo Ventura komt uit een kunstzinnig gezin - zijn vader was kinderboekenillustrator - en is van oorsprong modefotograaf. In zijn atelier in Milaan ontwerpt en schildert hij achtergronden en decors en creëert hij scènes, die hij vervolgens fotografeert. Soms figureert hij er zelf in, samen met zijn vrouw, kind en tweelingbroer. Met deze geënsceneerde foto's vertelt hij verhalen. Het zijn de verhalen uit zijn jeugd - over zijn grootmoeder, die hem meenam naar het circus en het theater - maar ook verhalen uit de vroege twintigste eeuw, soms lieflijk, soms melancholiek en soms confronterend.

Ik raad alle mensen aan die houden van fotografie en er ook zelf mee bezig zijn om 'Paolo Ventura: Un Mondo infinito' te bezoeken. Wat een artiest! Ik ben geïnspireerd om zelf de camera weer ter hand te nemen!
-Mijnheer D. Broekhuijse-

Het werk van Paolo Ventura krijgt internationaal veel aandacht. Zijn foto’s zijn opgenomen in de collectie van onder meer het Museum of Fine Arts in Boston en het Maison Européenne de la Photographie in Parijs.

037.2.MUSEUM VALKHOF OKT.2015 PHDe tentoonstelling 'Paolo Ventura - Un mondo infinito!' in Museum Het Valkhof geeft zowel een overzicht van Paolo Ventura's werk als van zijn fascinerende werkproces. De tentoonstelling wordt gemaakt in nauwe samenwerking met Paolo Ventura zelf en met Flatland Gallery.

Regisseur en cameraman Erik van Empel maakte een documentaire over Ventura. Deze productie van Zuidenwind Filmprodukties ging in september op het Nederlands Film Festival in Utrecht in première. Delen van de documentaire zijn ook in de tentoonstelling te zien. Kijk op www.paoloventura.nl voor meer informatie. Uw bezoek aan Museum Het Valkhof combineren met een andere fototentoonstelling? Bekijk de tentoonstelling over Teun Hocks in CODA Apeldoorn.

068.MUSEUM VALKHOF OKT.2015 PH aangepast

Foto's: Gert Jan van Rooij