_X6G4355.jpg

Wist u dat Museum Het Valkhof namens de provincie Gelderland het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten beheert? Deze imposante archeologische collectie omvat vele honderdduizenden scherven en fragmenten afkomstig van meer dan duizend vindplaatsen in Gelderland. Daarnaast bevinden zich in de depots bijzondere objecten zoals een zo goed als ‘nieuwe’ Romeinse houten ladder, een prachtig bronzen beeldje van de godin Minerva en een zilveren haarnaald uit de vroege middeleeuwen. Er komen nog steeds nieuwe vondsten bij en worden oude vondsten herontdekt in de depots. U krijgt nu de kans om een selectie van 25 topvondsten uit het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten te bewonderen: van vuurstenen werktuigen uit de late Steentijd (ca. 12.000 voor Chr.) tot een grafplaat uit de 18de eeuw, allemaal vondsten met een bijzonder verhaal, die de rijke geschiedenis van Gelderland prachtig illustreren.

beeldje Minerva PDB small Romeinse ladder PDB
Bronzen beeldje van Minerva                          Romeinse houten ladder

Daarnaast heeft Museum Het Valkhof een uitgebreide archeologische collectie die tot de top van het Nederlandse cultuurbezit behoort. Vier eeuwen lang was Nijmegen de grootste en belangrijkste vestigingsplaats van de Romeinen in ons land. De talloze vondsten uit die tijd laten zien hoe militairen en burgers hier toen leefden.
Bewonder tijdens uw bezoek onder andere de godenpijler, de kantharos van Stevensweert, diverse Romeinse maskers en de bronzen portretkop van vermoedelijk keizer Traianus.

stef verstraaten 39A3192 web