DSC_0905a.jpg

Uwe Poth Vrede van NijmegenIn het werk van Uwe Poth (Kiel 1946) vinden ontmoetingen plaats. In 2018 programmeert Museum Het Valkhof met veel plezier een solotentoonstelling onder de titel 'Land in zicht'. De kleine tentoonstelling 'Opmaat', gaat hieraan vooraf.

De schilderijen die u nu kunt zien, zijn ook een opmaat voor de oude kunst in de zalen ernaast. In zijn werk grijpt Poth vaak terug op de geschiedenis, op kunstenaars en kunstwerken uit het verleden. In zijn grote werk 'Vrede van Nijmegen' verwerkt Poth het groepsportret van de zeventiende-eeuwse onderhandelaars aan de Vrede van Nijmegen, een schilderij van Henri Gascard uit 1679, dat zichtbaar in de aangrenzende museumzaal hangt. Poths net zo grote 'Vrede in Nijmegen' is de hedendaagse tegenhanger met mensen van nu.

Werken uit Poths serie portretten van oude meesters, waarvan u er acht kunt zien, maken de zaal compleet. Deze schilderijen, waar je elke keer iets nieuws in ontdekt, zitten vol herinneringen aan het werk van de schilders.

Foto: Vrede van Nijmegen (naar Henri Gascard), 2016