721T2771.jpg

random image default10

Roodenburg web2t/m 22 oktober 2017

Een van de bekendste etsers van de twintigste eeuw was H.E. Roodenburg (1895-1987). Zijn aantrekkelijke, naturalistische stadsgezichten en landschappen vonden hun weg naar een groot publiek. Vanaf het begin van zijn loopbaan waren zijn etsen te koop bij veel kunsthandels in het hele land.

Roodenburg wist met rake lijnen en gevoelige kleuren zijn onderwerpen in beeld te brengen. Compositie, ruimte- en lichtwerking droegen daaraan bij. Zijn industrielandschappen en stadsgezichten zijn bovendien van grote betekenis als tijdsdocument.
In zijn meest gebruikte technieken, ets en aquarel, en met zijn voorkeur voor tekenen en schilderen in de open lucht, staat Roodenburg in de traditie van de Haagse School. Toch zag hij zichzelf niet als navolger. Zijn grafisch oeuvre heeft een eigen plaats in de Nederlandse grafiek van de twintigste eeuw. Het is het werk van een begaafd kunstenaar, die het métier door en door beheerste.

Een aanzienlijk deel van de nalatenschap van Roodenburg bevindt zich dankzij een genereus gebaar van zijn dochter, Mies Roodenburg, in de collectie van Museum Het Valkhof.

Afbeelding: Staatsmijn Wilhelmina, Terwinselen, 1954, aquarel
Voor de Firma H.J. Reesink & Co in Zutphen maakte Roodenburg van 1935 tot 1967 tekeningen voor een kalender met een oplage van 20.000 exemplaren. Door de kalenders werd Roodenburg ook als tekenaar bekend. Toen hij in 1952 voor Reesink in Zuid-Limburg tekende ontdekte hij de mijnbouw als onderwerp.