_X6G4355.jpg

Van Maelwael naar Made in Nijmegen
7 oktober 2017 t/m 7 januari 2018

Nijmeegs vakmanschap is van alle tijden. Al in de middeleeuwen bracht de Waalstad productieve vaklieden voort. De gebroeders van Limburg, wereldwijd bekend om hun prachtige miniaturen, behoorden daartoe, maar ook hun oom Johan Maelwael, destijds gevierd kunstenaar in heel West-Europa. Hij staat aan het allereerste begin van de Nederlandse schildertraditie. Een innovatief vakman, die indrukwekkende schilderstukken maakte, maar net zo goed verfijnde miniaturen op perkament, kleurrijke banieren en patronen voor stoffen.

made ijn Nijmegen kleinNu, ruim 600 jaar later is vakmanschap springlevend in Nijmegen. Onder de naam Made in Nijmegen heeft een aantal enthousiaste makers de krachten gebundeld. Met een kleine steek naar ‘Made in Taiwan’, willen zij laten zien wat er dichtbij huis, en niet door middel van massaproductie, gemaakt wordt. Een kwaliteitslabel met eigentijdse en onalledaagse producten, voor en door lokale makers.

In de interactieve installatie ‘De kunst van het ambacht’ staan deze ambachtsmannen en –vrouwen centraal. Voel, zie, en ruik de verbinding tussen verleden en heden en volg het productieproces van grondstof tot eindproduct met nieuwe technieken en innovatieve oplossingen. Het ambacht anno 2017: een bijzondere museale ervaring voor alle zintuigen!

Tijdlijn Historische Projecten maakte drie filmpjes met cabaretier Pieter Derks, waarin deze laatste op zoek gaat naar Johan Maelwael. Maar waar hangt ie uit? (film 1). Het is even zoeken, maar dan vindt hij sporen van de kunstenaarsfamilie Maelwael - Van Limburg in de kerk, het kasteel en zelfs in een 14e eeuwse kelder onder hun vroegere atelierhuis (film 2). Pieter vindt Maelwaels werk in het depot van Museum Het Valkhof. Hij mag er zelfs even aanzitten... (film 3).

Logo madeinnijmegen web