ArnolfiniVan 3 februari t/m 21 mei 2018 presenteert Museum Het Valkhof ‘Land in zicht’, de eerste, grote Nederlandse solotentoonstelling van kunstenaar Uwe Poth. Poth (Kiel, 1946) creëert vanuit zijn atelier in Nijmegen indrukwekkende schilderijen vol verhalen uit het verleden, mythologische verwijzingen, portretten en stadsbeelden - van Stevenskerk tot Sint-Pieter. De combinatie van technieken die hij gebruikt, leidt tot een fascinerende gelaagdheid van zijn werk. De toeschouwer blijft ernaar kijken en ontdekt er steeds nieuwe dingen in.

'Land in zicht'
Reizen is een belangrijk thema in het werk van Poth. Reizen naar andere landen en culturen, maar ook reizen in de tijd. In zijn schilderijen en tekeningen ontmoet je mensen van toen en van nu en is er ruimte voor verwondering over wat je ziet en wat dat bij je teweeg brengt. In de tentoonstelling ‘Land in zicht’ reis je mee, op weg naar een plek in het paradiso.

Onverborgen inspiratie uit het verleden
Uwe Poth maakt in zijn werk zichtbaar wat verborgen is. In een opeenstapeling van verf en verhalen laat hij zien wat er voor hem op dit moment is. Al in de klassieke oudheid was dit streven naar ‘alètheia’ (onverborgenheid, waarheid) een belangrijke drijfveer. De combinatie van deze motivatie, de inspiratie uit het verleden en de gelaagdheid van zijn werk maakt dat het bij uitstek geschikt is voor presentatie in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Niet alleen woont en werkt Poth er al lange tijd, maar de stad heeft zelf ook een prachtig gelaagd verleden dat in het museum zichtbaar wordt.

Uwe Poth - Opmaat
In zijn werk grijpt Poth vaak terug op de geschiedenis, op kunstenaars en kunstwerken uit het verleden. In zijn grote werk ‘Vrede van Nijmegen’ verwerkte Poth het groepsportret van de zeventiende-eeuwse onderhandelaars aan de Vrede van Nijmegen, een schilderij van Henri Gascard uit 1679. Poths net zo grote 'Vrede in Nijmegen' is de hedendaagse tegenhanger met mensen van nu. Deze werken werden in 2017 onder de naam 'Opmaat' in samenhang in het museum gepresenteerd.

Leerlingenzalen
Het werk van Uwe Poth vormt een inspiratiebron, zeker ook voor jongeren. We hebben daarom leerlingen van Nijmeegse scholen van het voortgezet onderwijs gevraagd om zich - net als Uwe Poth-  te laten inspireren door het verleden. Het roemrijke verleden van Nijmegen dat terug te vinden is in de collectie van Museum Het Valkhof  vormt voor hen het uitgangspunt. Het resultaat kunt u gedurende enkele periodes bewonderen in een aparte zaal.

Exclusieve rondleiding door Uwe Poth zelf
Wil je met Uwe Poth zelf op reis door zijn wereld en na afloop genieten van een lunch in het Museumcafé? Dat kan! Bekijk hier het bijzondere arrangement!

Schoolbezoek
Schoolklassen maken onder leiding van een kunstenaar een reis door de expositie ‘Land in zicht’. Door samen te kijken en te filosoferen ontdek je meer over kunstwerken, maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft andere associaties. De leerlingen gaan tijdens de rondgang ook actief aan de slag. Meer weten? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

das große glück  ZWEITRAUMEparadiso 165x165m Uwe Poth
Das große Glück - Paradiso                                    ZWEITRÄUME Paradiso

Foto rechtsboven: Arnolfini