_X6G4355.jpg

Van 3 februari t/m 21 mei 2018 presenteert Museum Het Valkhof ‘Land in zicht’, de eerste, grote Nederlandse solotentoonstelling van kunstenaar Uwe Poth. Poth (Kiel, 1946) creëert vanuit zijn atelier in Nijmegen indrukwekkende schilderijen vol verhalen uit het verleden, mythologische verwijzingen, portretten en stadsbeelden - van Stevenskerk tot Sint-Pieter. De combinatie van technieken die hij gebruikt, leidt tot een fascinerende gelaagdheid van zijn werk. De toeschouwer blijft ernaar kijken en ontdekt er steeds nieuwe dingen in.

zaalbeeld web  Uwe Poth stef verstraaten 39A4955

'Land in zicht'
Reizen is een belangrijk thema in het werk van Poth. Reizen naar andere landen en culturen, maar ook reizen in de tijd. In zijn schilderijen en tekeningen ontmoet je mensen van toen en van nu en is er ruimte voor verwondering over wat je ziet en wat dat bij je teweeg brengt. In de tentoonstelling ‘Land in zicht’ reis je mee, op weg naar een plek in het paradiso.

Onverborgen inspiratie uit het verleden
Uwe Poth maakt in zijn werk zichtbaar wat verborgen is. In een opeenstapeling van verf en verhalen laat hij zien wat er voor hem op dit moment is. Al in de klassieke oudheid was dit streven naar ‘alètheia’ (onverborgenheid, waarheid) een belangrijke drijfveer. De combinatie van deze motivatie, de inspiratie uit het verleden en de gelaagdheid van zijn werk maakt dat het bij uitstek geschikt is voor presentatie in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Niet alleen woont en werkt Poth er al lange tijd, maar de stad heeft zelf ook een prachtig gelaagd verleden dat in het museum zichtbaar wordt.

Uwe Poth - Opmaat
In zijn werk grijpt Poth vaak terug op de geschiedenis, op kunstenaars en kunstwerken uit het verleden. In zijn grote werk ‘Vrede van Nijmegen’ verwerkte Poth het groepsportret van de zeventiende-eeuwse onderhandelaars aan de Vrede van Nijmegen, een schilderij van Henri Gascard uit 1679. Poths net zo grote 'Vrede in Nijmegen' is de hedendaagse tegenhanger met mensen van nu. Deze werken werden in 2017 onder de naam 'Opmaat' in samenhang in het museum gepresenteerd.

Uwe Poth stef verstraaten 39A4974 b     Uwe Poth stef verstraaten 39A4963

TV uitzending 'European artist' met Uwe Poth
In 2007 zond de AVRO 'European artist' uit: een serie over hedendaagse Europese kunstenaars, waarin ook Uwe Poth zijn opwachting maakte: http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/23679/European_Artist.html#

Schoolbezoek
Schoolklassen maken onder leiding van een kunstenaar een reis door de expositie ‘Land in zicht’. Door samen te kijken en te filosoferen ontdek je meer over kunstwerken, maar ook over elkaar. Want iedereen kijkt anders en heeft andere associaties. De leerlingen gaan tijdens de rondgang ook actief aan de slag. Meer weten? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

das große glück  ZWEITRAUMEparadiso 165x165m Uwe Poth
Das große Glück - Paradiso                                    ZWEITRÄUME Paradiso