noord-zijde.jpg

random image default10

1981.08.310 februari t/m 13 mei 2018

In maart 2018 verschijnt de ‘Nieuwe Historische Atlas van Nijmegen, 2000 jaar stad aan de Waal’. Het boek presenteert de geschiedenis van de oudste stedelijke nederzetting van het land aan de hand van kaarten en ander beeldmateriaal. De auteurs benadrukken dat Nijmegen in de eerste plaats een grensstad was. De kleine presentatie in het prentenkabinet (ongeveer 30 werken) volgt een aantal hoofdstukken uit de Historische Atlas en toont in prenten, tekeningen en kaarten de ontwikkeling vanaf het ontstaan van de stad tot de afbraak van de Valkhofburcht en de aanleg van het Valkhofpark.

Als Nijmegen in 1230 stadsrechten krijgt wordt begonnen met een omwalling, later ommuring, met poortgebouwen. Twee eeuwen later volgt de uitbreiding van de vesting en de ontmanteling van de eerste fortificatie. De hooggelegen Valkhofburcht en de Stevenskerk, maar ook de torens van de vele kerken en kloosters bepalen het stadsaanzicht.

Monumentale openbare gebouwen verrijzen dichtbij de Stevenskerk. Het stadsbestuur stimuleert de rivierhandel door het gebied rondom de Waalkade te ontwikkelen. Lent groeit uit tot voorpost van de stad en verkeersknooppunt. De vestingwerken om de stad worden uitgebreid met rondelen, bastions en lunetten. In 1795 valt het besluit de trotse Valkhofburcht te slopen. Alleen de twee kapellen blijven gespaard.

2014.161

Foto rechstboven: Rudolphus Lauwerier, Gezicht op de stadsmuur met de Kronenburgertoren en de Polmolen op de St. Jacobstoren, 1830-1840, Aquarel

Foto onder: Hendrik Feltman, Vogelvluchtgezicht van de overkant van de Waal, 1649, Handgekleurde gravure uit de Stedenatlas Van Blaeu, 1649