noord-zijde.jpg

KeesIvensendeWaalbrug2011Kees Ivens en de Waalbrug 1905-1936

16 juni t/m 6 november 2011, prentenkabinet

In 2011 viert Nijmegen dat de Waalbrug 75 jaar bestaat. Op 16 juni 1936 opende koningin Wilhelmina samen met haar dochter Juliana de Waalbrug. 'De brug der zuchten’ heette de Waalbrug in de volksmond, want het ontstaan van deze brug zorgde decennia lang voor ‘een ongemeen felle burgertwist’ in de stad, die wij ons nauwelijks meer kunnen voorstellen.

Door zijn schoonheid en imposante uitstraling werd de Waalbrug gelijk het moderne icoon van de stad, dat wedijvert met het andere, eeuwenoude icoon van de stad: de Sint Stevenskerk. De bewoners zijn verknocht geraakt aan deze brug, ze leven mee met haar bewogen geschiedenis, in en na de oorlog.

Museum Het Valkhof, het Regionaal Archief Nijmegen, de Europese Stichting Joris Ivens en anderen hebben de handen ineengeslagen om in 2011 extra aandacht te besteden aan dit symbool van moderniteit, constructie en voorspoed.

Kees_Ivens_en_de_Waalbrug1905-1936De tentoonstelling in het prentenkabinet besteedt veel aandacht aan de initiatiefnemer van de bouw: Kees Ivens (1871-1941) en de strijd tussen Ivens en zijn tegenstanders. Indrukwekkende ontwerpschetsen, bouwtekeningen, foto's, krantenartikelen en veel persoonlijke documentatie laten de bezoeker herbeleven wat de Nijmegenaren destijds gevoeld moeten hebben: trots en hoop op betere tijden.

Klik hier voor het persbericht van het programma van het 75-jarig jubileum van de Waalbrug of kijk voor meer informatie op: www.75jaarwaalbrug.nl/.