DSC_0905a.jpg

random image default10

991 campagnebeeld Simone Albers web zonder logoEigentijdse kunst van eigen bodem in Museum Het Valkhof

Van 9 juni t/m 16 september 2018

Maar liefst 99 kunstwerken van evenzoveel actuele kunstenaars zijn in deze tentoonstelling bij elkaar gebracht. Deze expositie komt voort uit het project ‘99+1 – vrije kunst in Nijmegen’ dat Nico Huijbregts, Inge Hondebrink en Pascale Companjen opzetten.

Nico Huijbregts selecteerde 99 kunstwerken en schreef bij elk stuk een tekst, vervolgens vroeg hij fotograaf Inge Hondebrink de kunstenaars te portretteren. Tekst en beeld zijn bijeen gebracht in een indrukwekkend boek, vormgegeven door Pascale Companjen. Er werken naar schatting 350 beeldend kunstenaars in Nijmegen en omstreken. Nico Huijbregts zocht hen op. Een aantal heeft een lange weg afgelegd, heeft bekendheid verworven tot soms ver buiten de stads- en landgrenzen. Anderen hebben net hun eerste schreden gezet op het pad van de kunst. In Museum Het Valkhof zijn de kunstwerken uit het boek nu ‘live’ te zien.

De ‘+1’ in de tentoonstellingstitel verwijst naar de onvolmaaktheid van het getal 99: de keuze is subjectief, er is voor iedereen ongetwijfeld een kunstwerk dat kan worden toegevoegd. Met ‘99+1’ laat Museum Het Valkhof de rijkdom aan actuele kunst uit de regio zien.

Bij de tentoonstelling is een interactieve PDF beschikbaar waarmee bezoekers fragmenten uit de teksten van Nico Huijbregts kunnen beluisteren.

DP2 5283DanielleCorbijn web

Atelierroutes op 24 juni, 29 juli en 26 augustus
Speciaal voor deze tentoonstelling zijn drie verschillende atelierroutes gemaakt. Je begint de dag met een bezoek aan ‘99+1’. Met een plattegrond en een lekkere snack op zak, ga je vervolgens op pad om een aantal ateliers in de stad te bezoeken. Eventueel kun je via www.nijmegenactief.nl een fiets huren.
Kijk hier voor informatie over deelnemende kunstenaars, kosten en reserveren.

Het programma 'De Muzen' van lokale omroep RN7 stond volledig in het teken van het project '99+1'. Bekijk de uitzending hier: https://www.youtube.com/watch?v=LXarDAEoL6w&t=41s 

Galerie De Nieuwe Gang in Beuningen programmeert van 17 juni t/m 29 juli de tentoonstelling '99+1 Revisited', waarin meer dan 70 van de 99 deelnemende kunstenaars een werk laten zien. Op zondag 24 juni, 8 juli, 15 juli en 22 juli zijn er ontmoetingen met het kijken en ervaren als verbindend thema. Deze worden begeleid door 4 deelnemende kunstenaars wiens werk in het boek opgenomen is; Selma Dronkers (24 juni), Delila Ammar (8 juli), Coen Vernooij (15 juli) en Casper ter Heerdt (22 juli). Zie www.denieuwegang.nl voor meer informatie.