noord-zijde.jpg

random image default10

archeolab museum het valkhof nijmegen

Het verhaal van de archeologie vormt de kern van het ArcheoLab. Hoe gaat een opgraving in zijn werk? Welke stappen zijn nodig om een bodemvondst bloot te leggen en welke technische middelen zijn daarvoor nodig? En wat gebeurt er ná een opgraving?

In het ArcheoLab help je puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig, schuif aan. Er zijn regelmatig vrijwilligers aan het werk die uitleg geven.Wilt u zeker weten of er iemand is als u komt? Neem dan van te voren contact op met de receptie van het museum.

Romeinen ontdekken
Een deel van het ArcheoLab is gewijd aan de Romeinen. Bouw een boog zonder cement te gebruiken, schiet met een katapult of word architect van je eigen Romeinse stad. Op ontdekkingstocht bij de Romeinen ervaar je hoe wij hun technieken vandaag de dag nog steeds gebruiken.

ArcheoHotspot
Wat gebeurt er ná een opgraving? Als de archeologen buiten niet meer aan het werk zijn, gaan de ontdekkingen binnen verder. Opgegraven glas, aardewerk, metaal en nog veel meer wordt gesorteerd, geplakt, gedetermineerd, getekend en beschreven. In de ArcheoHotspot kan iedereen meehelpen puzzelen aan het verleden van Nijmegen. Ervaring is niet nodig: schuif aan en doe mee! Er zijn altijd vrijwilligers aan het werk die uitleg geven over waar ze mee bezig zijn.

Wil je meer weten over een voorwerp dat je gevonden hebt? Of heb je andere vragen over archeologie? Ook daarmee kun je in de ArcheoHotspot terecht. Meer weten over de ArcheoHotspot? Klik dan hier!

Met het nieuwe ArcheoLab wil Museum Het Valkhof jong en oud laten ervaren dat archeologie en Romeinen niet stoffig zijn en ver van ons afstaan, maar deel uitmaken van ons moderne leven. Het ArcheoLab is onderdeel van de nieuwe educatieve presentatie op de benedenverdieping van het museum. 

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar, maar zeker ook leuk voor volwassenen die zich weer even kind willen voelen!