_X6G4355.jpg

21 juni t/m 22 september 2019 | grote tentoonstelling | bovenverdieping

sometimes i wonder mark brusse banner
Mark Brusse, Mr. Tungurahua's daughter, 2001, Chinese inkt, pigment en pastel op Hanji papier op linnen, collectie Centre Pompidou, Parijs / donatie van Florence en Daniel Guerlain, © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / André Morin, c/o Pictoright Amsterdam 2019

Sometimes I wonder voert u mee dwars door het hedendaagse oeuvre van Mark Brusse. Brusse viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum als kunstenaar en keert na 20 jaar weer terug voor een omvangrijke tentoonstelling in Museum Het Valkhof. Ruim 150 werken – van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en ruimtelijke ensceneringen – zijn bijeengebracht in vier terugkerende thema’s: ruimte; hart, hoofd en handen; herinnering; en water, lucht, aarde en vuur die laten zien dat Mark Brusse een veelzijdige kunstenaar is.

Mark groeit op in Nijmegen waar hij zich ontpopt tot een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. Hoewel hij de stad heeft ingeruild voor Parijs, hebben de Nijmeegse scherven een blijvende rol in zijn werk en duikt de archeologie er nog herhaaldelijk in op. In assemblages experimenteert hij met verschillende technieken en onderzoekt de kracht van diverse materialen. Hij observeert zijn dagelijkse omgeving en laat zich er door inspireren. Zijn werk laat invloeden zien uit verschillende internationale werkperiodes in onder meer Azië en Afrika, waarin hij samenwerkt met en inspiratie opdoet bij lokale ambachtslieden. Zijn universum nodigt uit tot verwondering en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

Museum Het Valkhof