Cover uitnodiging ArchehotsotWat is een ArcheoHotspot?
Een ArcheoHotspot is een plek waar iedereen welkom is om zelf mee te doen aan archeologisch onderzoek. Ga zelf aan de slag: scherven puzzelen, de inhoud van een beerput sorteren, meer te weten komen over het verleden van uw eigen stad en regio. In een verloren uurtje of juist iets om de hele middag te doen: u bent van harte welkom om mee te helpen! Er zijn altijd archeologen aanwezig om uw vragen te beantwoorden of uitleg te krijgen over vondsten.

ArcheoHotspot in Nijmegen
De voorbereidingen voor de ArcheoHotspot Nijmegen zijn inmiddels gestart! Museum Het Valkhof en de Provincie Gelderland werken daar met de AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, de gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit op volle toeren aan. Vanwege de ligging in de oudste stad van Nederland zal het zwaartepunt van onze ArcheoHotspot bij de Romeinse Tijd liggen. Alles over de Romeinen komt u hier te weten! Puzzel met de archeologen van de gemeente Nijmegen en de AWN mee aan het Romeinse verleden van Nijmegen en omgeving, maar maak ook kennis met de archeologie uit de tijd van Karel de Grote en kijk mee met de archeologen van de Radboud Universiteit bij hun veldwerk in Italië. Tijdens materiaalworkshops en lezingen kun je meer te weten komen over allerlei aspecten van archeologie in en rond Nijmegen.

Bekijk hier het actuele programma!

ArcheoHotspot in GAC
De ArcheoHotspot zal vanaf 8 juli 2016 te bezoeken zijn in het Gelders Archeologisch Centrum Museum G.M. Kam te Nijmegen. De bedoeling is dat de Archeohotspot Nijmegen uiteindelijk in Museum Het Valkhof een vaste plek zal vinden.

Vragen?
Via onze website en de website van Archeohotspots houden we u op de hoogte van de voortgang. Als u in de tussentijd vragen heeft, kunt u terecht bij Sigrid van Roode via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ArcheoHotspots wordt mede mogelijk gemaakt door:
-Mondriaanfonds
-Bankgiroloterijfonds
-VSBfonds
-Allard Pierson Museum
-AWN Vrijwilligers in de archeologie
-Nationale Archeologiedagen
-Museum Het Valkhof
-Reinwardt Academie

Nijmeegs-Holdeurns aardewerk web

In het Gelders Archeologisch Centrum, gevestigd  aan de Museum Kamstraat 45 in Nijmegen, kunt u de permanente tentoonstelling 'Kunst van het vuur' bekijken.

Onder de titel “Kunst van het vuur, productie van keramiek in Romeins Nijmegen” wordt voor het eerst een overzicht van de producten uit de Romeinse potten- en pannenbakkerijen van Nijmegen getoond. Dankzij bruiklenen van diverse instellingen, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, kunnen topstukken zoals een mal voor het vormen van een Jupiterkop worden gepresenteerd.

De Romeinen begonnen al in de tijd van keizer Augustus, kort voor begin van de jaartelling, met het vervaardigen van aardewerk in Nijmegen. In de eerste eeuw na Christus produceerden de soldaten van het 10de legioen aardewerk voor eigen gebruik en veel bouwmateriaal voor de bouw van het stenen legioenskamp op de Hunerberg. In de tweede en derde eeuw was dé centrale productieplaats van tegels en dakpannen van de hele provincie Neder-Germanië gevestigd op de De Holdeurn bij Berg en Dal. Meerdere honderdduizenden tegels en dakpannen werden hier per jaar voor de bouw van de Romeinse kampen (castella) langs de limes geproduceerd.

mal voor jupiterkop RMO web2  positief uit mal web

Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 13.00-17.00 uur.

Bezoekadres Gelders Archeologisch Centrum:
Museum Kamstraat 45
6522 GB Nijmegen

Foto's:

Boven:              Romeins aardewerk geproduceerd in en rond Nijmegen
Onder links:      Mal voor een Jupiterkop (collectie Rijksmuseum van Oudheden Leiden)
Onder rechts:
Positief uit mal voor een Jupiterkop