noord-zijde.jpg

leadbeeld1

Ben Joosten (1931) begon zijn leven in de kunst als bronsgieter. Hij was van 1957 tot 1971 medefirmant van Bronsgieterij A Cire Perdue. Fa. M.N.R. Joosten was destijds een van de grote bronsgieterijen, waar een belangrijk deel van de Nederlandse beeldhouwkunst uit de jaren zestig gestalte kreeg.

Na de ontmanteling van de gieterij ontpopt Ben Joosten zich als een gepassioneerd kunstorganisator. Hij was onder meer initiatiefnemer van Beelden op de Berg, een destijds regelmatig terugkerende beeldententoonstelling in Wageningen.
Ben Joosten woont en werkt in het Gelderse Dodewaard.

Gedurende zijn hele artistieke carrière heeft hij zich beziggehouden met prentkunst. Met name de afgelopen twee decennia heeft Ben Joosten zich ontwikkeld tot een eigenzinnig grafisch kunstenaar, die de aloude boekdruktechniek hernieuwd weet toe te passen. Zijn typografische prenten bevinden zich inmiddels in verschillende museale collecties, onder meer in die van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum Amsterdam, het Groninger Museum, Museum Het Valkhof in Nijmegen en het Stadtmuseum in Borken (BRD).
Het werk van Ben Joosten krijgt in de kring van prentliefhebbers veel waardering.
Voormalig hoofdconservator van het prentenkabinet van het Rijksmuseum, Ger Luijten, NRC-recensent Gijsbert van der Wal en Han Steenbrugge van Museum Belvedere zijn fervente aanhangers van zijn werk.

Ben Joosten wil graag exposeren in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof. Zelf verklaart hij hierover: “De intimiteit van het prentenkabinet biedt naar mijn gevoel een situatie waarin mijn werk optimaal tot zijn recht kan komen. Prenten kunnen in natura, ontdaan van lijsten en glaswerk, worden gepresenteerd waardoor  een heel  andere beleving van 'het beeld' ontstaat. Die gedachte spreekt mij zeer aan.”

Museum Het Valkhof toont een selectie van Ben Joostens typografische prenten en hieraan gerelateerd materiaal. Ook zal het filmportret ‘Naar de letter’ van de hand van Hanne van der Woude over de kunstenaar te zien zijn. Deze film kunt u ook hier online bekijken. In 2010 verscheen het boek “Ben Joosten – Tussen brons en lood”, die bekroond werd bij de Best Verzorgde Boeken 2011. Gedurende de tentoonstelling is dit boek te verkrijgen in de Museumwinkel.