Parfum en cosmetica, spiegels en kapsels en met edelstenen ingelegde sieraden van goud en zilver. Jezelf mooi maken is niet alleen van deze tijd maar deed men ook in de oudheid al. Veel schoonheidsrituelen zijn zelfs onveranderd gebleven.

De tentoonstelling 'Waarom godinnen zo mooi zijn' neemt u mee op een reis langs de aspecten van liefde en schoonheid in de oude culturen van de Egyptenaren, Romeinen, Grieken en het Nabije Oosten. Neem een kijkje in de beautycase van Aphrodite, de godin van de liefde en schoonheid. Maak kennis met de schoonheidsrituelen van de oudheid. Ontdek de middelen die vrouwen hadden om zichzelf mooi en aantrekkelijk te maken. In een speciaal ingerichte ruimte kunt u kennismaken met de schoonheidsidealen van nu en hoe ze beïnvloed zijn door de idealen uit de oudheid.

Bezoek de tentoonstelling en kom er achter waarom godinnen zo mooi zijn.

Alles voor de liefde

Uit archeologische vondsten en antieke teksten blijkt dat zalven, crèmes, make-up en parfums in alle antieke culturen op grote schaal werden toegepast. Met oogschaduw, rouge en lippoeder werden ogen, wangen en lippen verfraaid en werd indruk gemaakt op potentiële huwelijkspartners. Olie en parfum spelen een belangrijke rol bij de huwelijksrituelen: het verhoogde de verleidingskracht van de jonggehuwden en droeg bij tot de feestsfeer.

Tot in het hiernamaals

Cosmetische producten waren in de oudheid niet alleen bestemd voor de levenden. Wanneer iemand stierf, werd het lichaam verzorgd met olie of zalf en met reukmiddelen, die ook tijdens de begrafenisplechtigheid een belangrijke rol speelden. In Egypte probeerde men zelfs het lichaam door mummificatie voor verval te behoeden. De Grieken gaven de doden vaak parfumvazen mee in het graf.

De tentoonstelling is ontwikkeld in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie. Deze is te verkrijgen in de museumwinkel voor €5,.

Schoonheid toen, inspiratie voor nu

Venus gephotoshopt
In een speciaal ingerichte ruimte zijn 5 werken van de Italiaanse kunstenaar Anna Utopia Giordano te zien. Giordano heeft bekende afbeeldingen van Venus met Photoshop aangepast aan de hedendaagse schoonheidsidealen. Hun vetplooitjes zijn verdwenen, hun heupen iets slanker en de borsten een paar cups groter. De kunstenaar wil ons na laten denken over de invloed van Photoshop op het vrouwbeeld en het huidige slankheidsideaal. Lees meer over de werken in het persbericht.