noord-zijde.jpg

Tajiri - Weiss 08aShinkichi Tajiri (Los Angeles 1923 – 2009 Baarlo) is een prominent kunstenaar, die in zijn meer dan vijftig jaar lange kunstenaarscarrière uiteenlopende disciplines heeft beoefend. Internationaal is hij vooral bekend als beeldhouwer. De tentoonstelling 'Tajiri meets Sabine Weiss & Leonard Freed', die van 22 september 2012 t/m 3 februari 2013 in Museum Het Valkhof te zien zal zijn, bevat foto's, films en sculpturen van en over deze kunstenaar en richt zich vooral op de begin- en bloeiperiode van zijn kunstenaarschap.

Tajiri - Weiss 09aBeginperiode: foto's van Sabine Weiss
In 1949 rijdt Tajiri samen met een bevriend echtpaar, Hugh en Sabine Weiss, over de Pont de Mirabeau, waar aan de oevers van de rivier de Seine een enorme hoop schroot ligt opgestapeld dat gedumpt is door vrachtschepen. Tajiri verbindt de metaaldelen met ijzerdraad aan elkaar en als alles is gefotografeerd, gooit hij het weer terug op de schroothoop. Sabine Weiss fotografeerde de spontaan vervaardigde One-day sculptures met haar Rolleiflex-camera. Deze fotoseries zijn in 1952 gepubliceerd in tijdschriften in Parijs en in Chicago en zijn nu te zien in Museum Het Valkhof.

Tajiri - Leonard Freed Bloeiperiode: foto's van Leonard Freed
Al snel nadat Tajiri zich in 1962 op kasteel Scheres in Baarlo heeft gevestigd, krijgen de kunstenaar, de plek, de kasteelgasten en de performances die er worden gehouden legendarische dimensies. Tajiri ontwikkelt vanaf 1967 zijn Knot-sculpturen (knoop-sculpturen). De knoop is in vele culturen een tijdloos symbool voor verbondenheid en harmonische verhoudingen. In de Japanse cultuur staat de knoop centraal in de erotische bondagecultus, een associatie die zeker ook in Tajiri’s werk belangrijk is. De bevriende Amerikaanse fotograaf Leonard Freed registreert rond 1970 erotische performances op kasteel Scheres, waarbij een naaktmodel een fysieke symbiose vormt met een Knot-sculptuur. Leonard Freed (1929-2006) was aangesloten bij het exclusieve fotobureau Magnum Photos. Hij verbleef als vriend van Tajiri regelmatig op het kasteel in Baarlo en heeft bij verschillende gelegenheden spraakmakende foto’s gemaakt die nu een uniek tijdsbeeld vormen.

Ook de videofilm Vipers van Tajiri uit 1955, over het roken van marihuana in Parijs en welke beelden dat oproept, zal te zien zijn, alsmede de film Bikes uit 1960, een 8 mm-film over de eerste indrukken van de pas in Nederland gearriveerde Tajiri, die gefascineerd is door het intensieve fietsverkeer in Amsterdam. In de projectruimte vindt u enkele beeldbepalende sculpturen van Tajiri van de Tajiri Foundation en Erfgoed Nederland.