noord-zijde.jpg

random image default10

29 september 2012 t/m 27 januari 2013 - Prentenkabinet

seventies in nijmegen2Tom Küsters (1943-2008), woonachtig in Nijmegen, Amsterdam en later Groesbeek, was een geëngageerd kunstenaar die twee grote thema’s in zijn leven en kunst tot uitdrukking heeft gebracht: wereldpolitiek en sport. Vanaf de jaren zestig heeft hij zeefdrukken vervaardigd over de cultuur, de verzets-bewegingen en de conflicten in Vietnam, China, Cambodja, Congo, Palestina en Zuid-Afrika. Hij reisde over de hele wereld om zich in woord en daad in te zetten voor een betere wereld.

Hij was een gedreven sportman, die als amateurwielrenner ver is gekomen. Ook als marathonloper en lange afstandschaatser heeft hij zijn sporen ruimschoots verdiend. In zijn grafiek heeft hij het uithoudingsvermogen van genoemde sporten op originele wijze verbeeld. Bijvoorbeeld een grootformaat zeefdruk Marathon, waarbij het verloop van de tocht in een sequentie van meer dan 100 beelden is weergegeven.

De prenten zijn met hun politieke lading vervaardigd in een kleurrijk patroon. De figuratie is helder en invoelbaar, ja zelfs promotioneel van toon. De kunstenaar speelt met de verbeelding van de positieve propaganda die destijds in linkse kring gewild was. Het zonder commentaar in beeld brengen van politieke leiders en dictators in hun geliefde ambiance levert unieke tijdsbeelden op. Afhankelijk van je eigen kennis en stellingname komt de voorstelling tot leven. In het gebruik van gekleurde rasters en reclameachtige beeldcitaten is de invloed van de pop art-beweging en de stripcultuur goed voelbaar.

Deze expositie in het Prentenkabinet zal bestaan uit circa 15 zeefdrukken, aangevuld met 8 affiches die Tom Küsters voor het actiewezen heeft vervaardigd. Daarnaast wordt een documentatie getoond over het leven en werk van Tom Küsters.

Zie ook .http://tom-kusters.nl