_X6G4355.jpg

MHV NATREW facebook1 851x315

Dierenschedels en –skeletten zijn op ingenieuze wijze samengesmolten.
**** Kijk Magazine

Nature Rewired; luguber en prachtig
NRC Next

Mooie constructies van staal, veer en bot
*** NRC Handelsblad

De combinatie van natuur en techniek maakt deze expositie aantrekkelijk voor zowel techneuten als natuurminnaars
Nederlands Dagblad

Het is geen science fiction, echt niet! Het is, theater..... Ga het zien!!
Wim Noordhoek, radioprogramma de avonden VPRO

Schedels, bewegende dierfiguren, robotica. Het klinkt misschien niet direct duidelijk, maar bij het zien van installaties en sculpturen van kunstenaar Christiaan Zwanikken valt het allemaal op zijn plaats. Dit alles liet Museum Het Valkhof zien van 16 november 2013 t/m 30 maart 2014 in een grote solotentoonstelling genaamd ‘Nature Rewired’. Christiaan Zwanikken maakt kunstwerken en installaties die op bijzondere wijze kunnen bewegen. De technische basis van zijn werk bestaat uit computergestuurde mechaniek, die zijn beelden en landschapsinstallaties in beweging brengt. Hij verbeeldt zijn visie op de mens en de natuur met confronterende en tegelijk ontroerende sculpturen.

Mens en natuur
Het continue proces van de evolutie is een belangrijk thema in het werk van Christiaan Zwanikken. Hij verdiept zich in de verantwoordelijkheid die de mens heeft voor de schepping. Met gebruikmaking van technologie doet de kunstenaar verrassende beeldende uitspraken. Met zijn beelden geeft hij inzicht in het bewustzijn van mens en dier, het gedrag en de beweging van dieren en van de aarde zelf. De dierenwereld en de natuur vormen in zijn werk een beeldspraak voor de evolutie van de mensheid.

Film 'Convento'
Convento, een voormalig Franciscaner klooster bij de historische stad Mertola in Portugal, is de plek waar Christiaan Zwanikken woont en werkt. Convento is ook de naam van de film (distributeur Factory25) die de New Yorkse filmmaker Jarred Alterman heeft gemaakt van de kunstenaar, zijn familie en zijn werk. Deze film is in de tentoonstelling te zien.

‘Convento’ is te koop en te huur via iTunes + Amazon. www.jarredalterman.com / www.factorytwentyfive.com/convento

Over de kunstenaar
Christiaan Zwanikken woont en werk afwisselend in Portugal en in Amsterdam. Voor zijn werk krijgt hij in het buitenland veel waardering. In 2004 had hij een solotentoonstelling in het Museum Tinguely in Bazel, waar hij een grootschalige installatie van een bewegende en pulserende aarde vervaardigde. De afgelopen twee jaren had Christiaan Zwanikken meerdere exposities in Engeland, Canada en de Verenigde Staten. In Museum Het Valkhof was zijn werk al eerder te zien in de tentoonstelling ‘Alles onder controle’ (2001).