DSC_0905a.jpg

Nel Linssen web

Museum Het Valkhof toont in het Prentenkabinet een overzicht van de bijzondere papieren sieraden van kunstenares Nel Linssen. Aanleiding voor deze tentoonstelling is het feit dat zij haar basiscollectie sieraden dit jaar als schenking aanbiedt aan het museum. Nel Linssen vouwt al zo’n dertig jaar van het vertrouwde materiaal papier, de meest bijzondere objecten. Haar creaties worden wereldwijd getoond en gewaardeerd en zijn vertegenwoordigd in vele (inter)nationale toonaangevende design- en sieradencollecties. Nel Linssen woont en werkt sinds de start van haar carrière in Nijmegen.

Schenking sieradencollectie
Nel Linssen maakt een genereus gebaar door haar basiscollectie sieraden, in de afgelopen 30 jaar ontstaan, dit jaar te schenken aan Museum Het Valkhof. Het gaat om een omvangrijke collectie papieren sieraden: armbanden, hangers en colliers die draagbaar zijn en tegelijk kunstobject. Zij voelt zich verbonden met de stad Nijmegen en wil dit uitdragen door haar collectie in het Nijmeegse museum onder te brengen. Museum Het Valkhof zal in de toekomst delen van de collectie regelmatig tonen.

Complexe vouwpatronen
Nel Linssen combineert vakbekwaamheid met raffinement en ruimtelijk inzicht. De vouwpatronen die zij gebruikt zijn door haarzelf ontwikkeld. Voor een buitenstaander komen ze bijzonder complex over, voor Nel Linssen zijn ze vanzelfsprekend en systematisch eenvoudig. Haar werk ontstaat intuïtief.  Met grote precisie onderzoekt zij hoe door een ingenieuze constructie een nieuwe vorm en structuur kan ontstaan.

Nel Linssen 1 webDraagbaar
Nel Linssen vouwt het alledaagse materiaal papier, en sinds enkele jaren ook vellen met plastic coating, tot draagbare voorwerpen met een bijzondere structuur. Zij  verklaart: “Ik probeer voortdurend om logische constructies te ontdekken, geïnspireerd door ritmes en structuren in de botanische wereld”. Ze ziet haar werk als draagbare toegepaste kunst. Tegelijk kunnen haar sieraden ook als kunstvoorwerpen worden beschouwd die worden gewaardeerd vanwege hun bijzondere vorm.

Wereldwijd bekend
Het werk van Nel Linssen wordt wereldwijd getoond en gewaardeerd. Met haar papieren sieraden en objecten  is zij vertegenwoordigd in vele (inter)nationale toonaangevende design- en sieradencollecties. In 2001 ontving Nel Linssen voor haar hele oeuvre de Karel de Grote-prijs, de cultuurprijs van de gemeente Nijmegen.

.