DSC_0905a.jpg

Leadbeeld Ontmoetingen in oorlogstijdweb

Op 20 september opent in Museum Het Valkhof de tentoonstelling 'Ontmoetingen in oorlogstijd'. Deze bijzonder vormgegeven tentoonstelling vertelt het chronologische verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Een gewone Nederlandse stad in oorlogstijd, maar ook een stad aan de grens met Duitsland. In de tentoonstelling staan negen mensen centraal: van burgemeester tot overste van een vrouwenklooster, van verzetsman tot fanatiek NSB-er. Hun persoonlijke en waargebeurde verhalen lopen als een rode draad door de expositie. Nu Nederland 70 jaar bevrijd is blijkt de lijn tussen goed en fout lang niet altijd zo scherp te trekken als we eerder misschien dachten.

100 meter geschiedenis
Het chronologische verhaal wordt verteld met tekst, foto's en bewegend beeld in een ruim 100 meter lange tijdlijn die door de tentoonstellingszalen meandert. In deze tijdlijn zijn de negen levensverhalen opgenomen. Het persoonlijk leven van de negen geeft diepte aan de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Ook gebeurtenissen in de regio en in Nijmegen maken deel uit van de tijdlijn.

22 februari 1944
De grote klap voor Nijmegen kwam op 22 februari 1944, toen door een noodlottige samenloop van omstandigheden de stad door de geallieerden werd gebombardeerd. Het historische stadscentrum van Nijmegen werd verwoest. Er brak overal brand uit die, door het wegvallen van de waterdruk, niet geblust kon worden. De gevolgen van het bombardement waren desastreus; meer dan 800 mensen verloren het leven. In een speciaal ingerichte ruimte wordt teruggegrepen naar het moment van het vallen van de bommen en de gevolgen ervan.

Aangrijpende gebeurtenissen en verhalen
Naast de 100 meter lange tijdlijn en het bombardement is er ook ruim aandacht voor de jodenvervolging, voor het verzet en voor het dagelijks leven dat voor velen gewoon doorging. Ook de bevrijding tijdens de Operatie Market Garden en de maanden erna komen aan bod. De stad bleef maanden in de frontlinie, waardoor nog honderden doden vielen. In de laatste zaal van de tentoonstelling kunnen bezoekers op een bijzondere manier een herinnering of gedachte achterlaten.

De tentoonstelling 'Ontmoetingen in oorlogstijd' wordt in het kader van INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Provincie Gelderland en Ministerium für Wirtschaft NRW. Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal.