noord-zijde.jpg

random image default10

De mooie man - de 35 mooiste mannen uit de collectie

1998.10.71

Tot en met 5 oktober kunt u in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof kijken naar de tentoonstelling 'De mooie man'. 35 werken geven een beeld van mannelijke schoonheid in de kunst van de 16de tot 20ste eeuw. 

Mannelijke schoonheid wordt niet altijd benadrukt in de kunst. Toch waren er kunstenaars die er wel degelijk oog voor hadden. Museum Het Valkhof dook in haar eigen collectie en selecteerde een bont gezelschap knappe heren: jong en oud, naakt en gekleed, vroom en uitdagend; iedereen laat zich van zijn beste kant zien!

Een lust voor het oog, maar ook kunsthistorisch gezien interessant omdat de tentoonstelling een beeld geeft van mannelijke schoonheid in de kunst in de afgelopen 500 jaar: tot ver in de negentiende eeuw zijn de pose en de setting steeds keurig. Naakten zien we enkel In studieschetsen van kunstenaars, waarbij de nadruk duidelijk ligt op de anatomie van het lijf. De poses zijn elegant maar de gezichten zijn nauwelijks te zien. Met het verstrijken van de jaren worden ook de poses in portretten minder stijf en gaan er soms knoopjes van het overhemd open. Werk van David Hockney uit de 20ste eeuw toont een naakte man in bed die compleet op zijn gemak lijkt te zijn.

Welke man is het mooist? Kom kijken naar 'De mooie man - de 35 mooiste mannen uit de collectie' en beslis zelf! Tot en met 5 oktober 2015 te zien in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof in Nijmegen.