_X6G4355.jpg

IMG 0047

Begin 2012 ontdekt dr. Jeroen Goudeau, docent Kunstgeschiedenis aan de Radboud Universiteit, de bijzondere collectie architectuurboeken van de Nijmeegse Universiteitsbibliotheek. De collectie bestaat uit meer dan 550 titels over architectuur uit de 16de tot en met de 20ste eeuw. Goudeau selecteerde de meest opmerkelijke boeken en wijdde er een publicatie aan die is verschenen bij uitgeverij Vantilt en te koop is in de museumwinkel.

IMG 0043De geselecteerde boeken zijn prachtig geïllustreerd. Bijzonder zijn bijvoorbeeld verschillende drukken van ‘De Architectura’, het invloedrijke handboek van de Romeinse architect en ingenieur Vitruvius. Van het oorspronkelijke boek zijn geen afbeeldingen overgeleverd, dus die werden voor elke heruitgave opnieuw vervaardigd. Ook zijn er boeken met fraaie illustraties van geometrische tuinen, koepels en zuilen, molens, bruggen, bijbelse gebouwen en Rome in de 16de eeuw.

Sinds de uitvinding van de drukpers in de 15de eeuw zijn boeken over vrijwel alle denkbare aspecten van de bouwkunst verschenen. Architectuurboeken zijn niet altijd geschreven met het oog op de uitvoering. Ze vormen eigenlijk een parallel universum met het bouwen. Boeken en bouwen hebben elkaar steeds beïnvloed. Er werden boeken geschreven ten behoeve van de praktijk, maar gebouwde voorbeelden zetten ook aan tot publiceren. Zo ontstond een wisselwerking tussen bouwen op papier en bouwen in werkelijkheid.

Workshop ‘Vouw je eigen Valkhofkapel’ IMG 0045
Bij de tentoonstelling wordt iedere zondagmiddag speciaal voor kinderen de workshop 'Vouw je eigen Valkhofkapel' georganiseerd. De Valkhofkapel, ook wel Sint-Nicolaaskapel genoemd, is een van de oudste nog bestaande stenen gebouwen van Nederland. De kapel is in het midden van de 11e eeuw gebouwd. Enkele jaren daarvoor was de palts van Karel de Grote, die op het Valkhof stond, afgebrand. Onder begeleiding van een museumdocent vouw je tijdens deze workshop je eigen Valkhofkapel!

Voor wie: iedereen vanaf 8 jaar
Wanneer: iedere zondag vanaf 31 jan t/m 29 mei en in de voorjaarsvakantie (22 feb t/m 28 feb) elke dag!
Tijd: doorlopend tussen 13 en 17 uur
Waar: Valkhof Junior
Aanmelden: via receptie op de bezoekdag zelf
Kosten: € 3,50 + museumticket

Ook t/m 29 mei: 'Het boek van binnen' in Museum Meermanno in Den Haag
De tentoonstelling ‘Het boek van binnen’ toont in vogelvlucht de ontwikkeling van het boek: van kleitablet en middeleeuws handschrift tot interactief e-book en 3d-geprinte boekband. De makers van het boek staan hierbij centraal. Hoe zal het boek er in de toekomst uitzien? Het publiek wordt uitgenodigd hierover na te denken. Klik hier voor meer informatie.