_X6G4355.jpg

Waarom maken 50.000 mensen samen een uitputtende voettocht van vier dagen? Hoe kan het dat vele wandelaars al decennia lang ondanks blaren, vermoeidheid en andere ongemakken met een brede glimlach en een gladiool over de finishlijn lopen? Wie de magie van de Nijmeegse Vierdaagse wil leren kennen, kan van 28 mei t/m 4 september terecht in Museum Het Valkhof bij de tentoonstelling ‘100e Vierdaagse – Wandel door de tijd’. In samenwerking met Stichting 100ste Vierdaagse/Stichting De 4DAAGSE presenteert het Nijmeegse museum een ontdekkingstocht door de rijke historie van de Vierdaagse en laat daarmee zien wat het evenement zo bijzonder maakt.

Vierdaagse tentoonstelling 9204

Beleef de Vierdaagse
De tentoonstelling leidt de bezoekers via een tijdlijn, lopend van 1909 tot nu, langs de hoogte- en dieptepunten van de afstandsmarsen. Foto’s, filmbeelden en souvenirs tonen hoe de Vierdaagse zich ontwikkelde van een mars met 306 mannelijke, veelal militaire, deelnemers tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Maak kennis met bijzondere verhalen van wandelaars, voel hoe zwaar de bepakking van een militair is, bekijk wandelkleding door de jaren heen, snuif letterlijk de geur van de Vierdaagse op en ontdek hoe het voelt om als VIP te worden binnengehaald op de Via Gladiola.

Van koninklijk Vierdaagsekruis tot gouden schoenen
De tentoonstelling bevat een aantal bijzondere objecten. Zo zijn de originele partituren van de Vierdaagsemars van H.A. van Mechelen te zien, evenals het originele Vierdaagsekruis van Prins Claus, een staatsieportret van jonkheer W.W. Feith - de eerste voorzitter van de Gouden Kruisdragers, een aantal originele tekeningen van de Donald Duck Vierdaagse-editie en de Vierdaagseschoenen van zowel Hi-Tec als van de Nijmeegse schoenontwerper Jan Jansen.

Vierdaagse tentoonstelling 9212  Vierdaagse tentoonstelling 9234 20160527 201830

Iedereen is een winnaar
Sinds de eerste Vierdaagse in 1909 is in alle 100 edities de insteek hetzelfde gebleven. Vier dagen achter elkaar zijn de deelnemers urenlang aan het wandelen en iedereen krijgt na afloop een onderscheiding. De Vierdaagse kent alleen maar winnaars: het samen onderweg zijn en de persoonlijke uitdaging staan voorop.

De Vierdaagse en maatschappelijke ontwikkelingen
De Vierdaagse staat niet los van de geschiedenis. Maatschappelijke thema’s als oorlog en emancipatie werden in de loop der jaren ook door de wandelaars onder de aandacht gebracht. Zo groeide de Vierdaagse met de sociale ontwikkelingen mee: van de eerste vrouwelijke deelnemer in 1919 tot de nu zo razend populaire roze woensdag, van de noodvierdaagse in 1940 tot Kamp Heumensoord, waar militairen van verschillende nationaliteiten nu samen uitpuffen na het wandelen. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan deze aspecten van de Vierdaagse.

Vierdaagse tentoonstelling 9241  Vierdaagse tentoonstelling 9249 1464376071 7

Speciale kinderroute met leuke verrassing!
Zelf blaren prikken? Voelen hoe zwaar 10 kilo is? Schoenzolen kiezen? Ook voor onze jongste bezoekers is de tentoonstelling een leuke ontdekkingstocht. Kinderen ontvangen bij binnenkomst ieder een rugzakje met daarin onder andere het vrolijke opdrachtenboekje ‘Via Gladiola!’. Wanneer alle controleposten zijn gepasseerd, na alle sticker-, doe- en denkvragen, kunnen ze bij de receptie een beloning ophalen. En … ook de rugzak met inhoud mag mee naar huis worden genomen. De kinderroute is geschikt voor kinderen van 4 t/m 10 jaar, onder begeleiding van een volwassene.

IMG 20160528 WA0005

Gratis entree voor wandelaars van de Vierdaagse
Goed nieuws voor deelnemers aan de Vierdaagse: zij hebben gratis toegang tot de tentoonstelling. In het magazine dat alle deelnemers vanaf 7 juli per post ontvangen, zit een voucher die u kunt inleveren bij onze kassa. In de Vierdaagseweek zelf kunt u op vertoon van het polsbandje gratis naar binnen. Tot aan de Vierdaagse zelf kunt u eventueel ook op vertoon van uw inschrijfbewijs gratis entree krijgen.

Ervaringen van bezoekers
"Mooi historisch overzicht met prachtige sfeerimpressies. Het kriebelt! Veel plezier allemaal dit jaar."
"Jullie hebben er een feest van gemaakt. Veel herinnering voor de vierdaagse lopers!"
"Wat een féést! Dit moet je een keer meegemaakt hebben. fanatisch. Weer kriebels in de buik en voeten!"
"Een mooi eerbetoon!"
"Super leuk om de afgelopen 100 jaar de vierdaagse te zien, horen en ruiken. Wij gaan voor de 10e en 11e keer. Wij hebben er zin in!"
"Echt een vierdaagse sfeer!"
"Ontzettend leuke tentoonstelling, je raakt er niet op uitgekeken. We hebben genoten!"
"De speurtocht wat leuk bedacht, ik wil hem bijna nog een keer doen! l (Tosca, 10 jaar)"

De tentoonstelling ‘100e Vierdaagse – Wandel door de tijd’ is een feest der herkenning voor jong en oud, wandelaars en niet-wandelaars. Iedereen kan de magie van de Vierdaagse in Museum Het Valkhof ervaren!

Vierdaagse tentoonstelling 9217 1464376071 9