propGerard Koek is na Stan Wannet en Janne Schra, de derde ‘Kelderkoorts-kunstenaar’. Van 27 mei t/m 18 september is zijn installatie 'PROP' te zien in de patio van ons museum.

Over 'PROP'
'PROP' is de grotere opvolger van een werk dat vorig jaar in een woonhuis in Arnhem gerealiseerd werd. Geplaatst op een door stoelen omgeven tafel, torende de papieren formatie tot aan het gestucte plafond.

Deze invasie in huiselijke kring, krijgt nu in Museum Het Valkhof een museaal vervolg. De term 'PROP' roept direct beelden op van ‘papier' en ‘weggegooid’. Vanuit het Engels verwijst het naar ‘ondersteunen’,’dragen’ maar ook naar ‘decorstuk’. Als een prop een monumentale gedaante aanneemt, is het moeilijk vol te houden dat het ‘niets’ is. Taal treedt hier sturend op en kadreert zo de blik.

Kelderkoorts
'PROP' is het derde project van 'Kelderkoorts', een idee van Jan-Wieger van den Berg, de eerste tijdelijke kunstenaar-conservator van Museum Het Valkhof. 'Kelderkoorts' geeft zuurstof aan kunst van nu en straks, middels bijzondere installaties, concerten en lezingen. Kelderkoorts etaleert niet zozeer wat kunst hoort te zijn, veeleer wat het kán zijn. Het is een impuls voor het museum dat vanuit een hedendaags en wisselend perspectief naar de collectie, de stad en de wereld er omheen kijkt.

Bij de installatie 'PROP' verschijnt, onder gelijknamige titel, een bijzondere publicatie met een fotoverslag en teksten van Harry van Boxtel en Andree Van de Kerckhove.