DSC_0905a.jpg

PolakVanBekkum Hand Munt web

Zoals een schaduw het echte object niet is, zo is ook een afdruk van een sjabloon niet het sjabloon zelf. Schaduw/object en sjabloon/afdruk hebben hun eigen waarde.

PolakVanBekkum begeven zich gewoonlijk in het landschap om dat wat beweegt vast te leggen. In dit werk, Fields Value, begeven zij zich in een economisch landschap en bestuderen de mobiliteit van geld, door een schilderij te maken, het gekleurde geld te tonen en dat geld weer in omloop te brengen. Zo gaat elke gekleurde euro als een klein kunstobject weer de wereld in, terwijl z’n afdruk, z’n schaduw, vluchtig maar eeuwig, achterblijft op het doek.

Van 6 tot en met 28 september wordt een “proof of concept” versie van het werk getoond op de galerij in Museum Het Valkhof als onderdeel van het kunst en archeologieprogramma. Door de receptie, de Museumwinkel en het Museumcafé worden de half-blauwe één-euromunten in omloop gebracht.

Het tapijt
De kunstenaars zetten het voor de opdracht beschikbare budget van € 12.000 om in één-euromunten. Deze munten worden op de weg gelegd volgens een van te voren bepaald grid. Daarna wordt er over het gehele gebied waar munten liggen een laag blauwe wegen-verf gespoten. Na droging/uitharding van de verf worden de munten verzameld en blijft het eerder neergelegde patroon achter, maar nu in negatief (als een sjabloon). Er is nu een fantastisch tapijt op de weg ontstaan, 6-8 vierkante meter groot. De gebruikte munten zijn nu ook éénzijdig blauw geworden. Het beeld op de weg zal in de komende jaren langzaam afslijten door het gebruik van de weg voor de zandtransporten.

PolakVanBekkum FieldsValue02 web