Van 2 t/m 30 oktober 2016

The Secret World of Mothsthe secret world of moths jena poster motif comp 03 01
‘The secret World of Moths’ is een productie van Hannes Vartiainen en Pekka Veikkolainen van het Finse filmcollectief Pohjankonna Oy. Eind 2014 verbleven zij twee maanden in het Besiendershuis in Nijmegen. In een boeiende eindpresentatie werden de eerste contouren van een veelbelovend project al zichtbaar.

'The Secret World of Moths' is een magische reis naar de wereld van motten. Onder andere door middel van het gebruik van ‘3D X-ray scanning’ wordt de verborgen macro-cosmos van het leven van de mot indringend zichtbaar gemaakt. Geografisch gezien volgen Hannes en Pekka in de film, motten vanaf de evenaar tot aan de poolcirkel. Juist door ze te observeren in deze twee extreme biotopen leren we veel over de diversiteit en complexiteit van hun macroscopische wereld maar worden we ons ook bewust van de fragiliteit van ons eigen bestaan op deze planeet.

Hannes Vartiainen en Pekka Veikkolainen bundelden in 2008 hun talenten als respectievelijk animator en illustrator, om samen grensverleggende films te maken. In korte films en documentaires combineren ze verschillende geavanceerde digitale en analoge technieken. De resultaten zijn even experimenteel als toegankelijk. Ze nemen het publiek mee op een avontuurlijke beeldenreis, een ontdekkingstocht over het witte doek.

In december 2015 ging The secret World of Moths in première in Helsinki. Afgelopen april was hij een paar avonden te zien tijdens Go Short Filmfestival. De komende maand op groot doek in ons museum. Bekijk hier de trailer.

Kelderkoorts
'The Secret World of Moths' is het vijfde project van 'Kelderkoorts', een idee van Jan-Wieger van den Berg, de eerste tijdelijke kunstenaar-conservator van Museum Het Valkhof. 'Kelderkoorts' geeft zuurstof aan kunst van nu en straks, middels bijzondere installaties, concerten en lezingen. Kelderkoorts etaleert niet zozeer wat kunst hoort te zijn, veeleer wat het kán zijn. Het is een impuls voor het museum dat vanuit een hedendaags en wisselend perspectief naar de collectie, de stad en de wereld er omheen kijkt.