DSC_0905a.jpg

random image default10

Laat 100 werken uit de vaste collectie eens op compleet andere manier zien, en bied het publiek een nieuwe, wonderlijke kijkervaring. Bovendien: verlaat alle kunsthistorische kaders. Het intrigerende resultaat van deze opdracht aan tentoonstellingsmaker Marcel Wouters (bekend van ‘Het terracotta leger van Xi’an’) ziet men binnenkort in de tentoonstelling ‘The Valkhof Experience’. In een spel van licht en donker vinden er ontmoetingen plaats tussen kunstwerken van nul tot nu. Keizer Trajanus is de buurman geworden van Jan Cremer, Romeins wapengekletter lijkt de expressie van een schilderij van Armando intenser te maken. ‘De scheepsdwarshelling’ van Eugène Lücker is in onalledaags gezelschap van ‘Meander’ van beeldhouwer Tony Cragg. ‘The Valkhof Experience’ verovert Museum Het Valkhof van 13 februari t/m 22 augustus 2010.

Denkbeeldige stad
De bezoekers gaan in ‘The Valkhof Experience’ zelf op zoek naar verbindingen en associaties. Ze krijgen wel een krant aangeboden met suggesties en toelichting. Verlichte straatnaamborden leiden hen naar mozaïeken, alsof men door een denkbeeldige stad loopt. Deze stad heeft trekken van een Romeinse nederzetting, van middeleeuws leven, maar voelt soms ook modern. Zou het Nijmegen kunnen zijn?

Mozaïeken
Elk van de mozaïeken staat voor een thema. De mozaïeken, in feite bijzondere ensembles van werken, staan voor aandachtsgebieden. ‘Macht’ brengt de kijker oog in oog met middeleeuwse wapens, Tajiri’s vechtmachines en een werk van Iris Kensmil, ‘Any getting it’ (2005). ‘Kopstukken’ vindt men o.a. in Jan Sierhuis’ ‘Hommage aan El Greco ‘(1965), als in een portret van Petrus Canisius uit de 17de eeuw en Ruud van Empel, ‘World # 7’ uit 2005. Hendrik Hoogers’ ‘Zelfportret met gezin’ (1783) is voor één keer verenigd met ‘Institute of Spirit’ van Berend Strik (2003).

Het gezicht van de collectie
Museum Het Valkhof presenteert in zijn 10-jarig bestaan voor het eerst een tentoonstelling, puur gewijd aan de eigen collecties. Deze worden gevormd door de belangrijkste verzameling Romeinse kunst en archeologie van Nederland, een uitgebreide collectie oude kunst met oog voor de geschiedenis van de stad, en moderne en eigentijdse kunst.