721T2699.jpg

random image default10

Berend_Strik_NasreenMay I Show You My Pictures?

Reisimpressies, familiefoto’s, souvenirs, iconen uit de kunstgeschiedenis, katholiek erfgoed, popmuziek en futuristische fantasieën. Een greep uit de inspiratiebronnen van Berend Strik (Nijmegen, 1960). Al meer dan twintig jaar maakt hij furore met borduursels van felgekleurde garens verwerkt op foto’s, die de toeschouwer verleiden en manipuleren. Beren Strik richt zich niet slechts op één medium, maar opereert op verschillende terreinen aan de rand van de beeldende kunst, waarbij borduurkunst, applicaties en collages een fascinerend totaalbeeld opleveren. Met zijn werken creëert hij een ogenschijnlijk aangename ambiance. Tegelijk manipuleert hij alledaagse taferelen door als scherp waarnemer maatschappelijke en politieke componenten onderhuids in het beeld te schuiven. Berend Strik maakt op effectieve wijze gebruik van de technieken van de schilderkunst zoals lichtwerking, compositie en kleurtoepassing. De techniek is arbeidsintensief en wordt met perfectionisme uitgevoerd.

Berend Strik is opgegroeid in Nijmegen. In zijn jeugd heeft hij talrijke ervaringen opgedaan, die als herinneringsbeelden een rijk reservoir opleveren. Het terughalen en reconstrueren van zijn Nijmeegse jeugd- en familieherinneringen ervaart Berend Strik als een soort persoonlijk archeologisch onderzoek. Hij graaft in zijn verleden: ‘Nijmegen revisited’. Voor de kunstenaar voelt het als een reis in de tijd.

Geregeld onderneemt Berend Strik verre reizen naar onder meer Afrika en het Midden-Oosten. Hij staat daarbij open voor onvoorziene gebeurtenissen die zijn pad kruisen. Door het aan de orde stellen van politiek gerelateerde thema’s, zoals ontwikkelingshulp in Afrika en nederzettingenpolitiek in het Midden-Oosten krijgen de kunstwerken, die Berend Strik ontleent aan zijn reizen, onbetwist een actuele relevantie.

berend_strik_05bijgesnedenNaast de foto’s heeft Berend Strik speciaal voor de tentoonstelling twee installaties uitgevoerd; een zaal met behang van varkenssnuiten die de bezoekers aankijken en een ‘familiezaal’ waarin hij terugblikt op zijn jeugdherinneringen aan zijn familie en de stad Nijmegen.

Ook wordt de film ‘Met zachte hand, portret Berend Strik’ van Els Dinnissen getoond. Een speelse en indringende documentaire over de veelzijdige kunstenaar Berend Strik. Zijn kunstuitingen worden in beelden gevangen en becommentarieerd door diverse kenners van het werk. Een kijkje in de keuken van zijn atelier, waar Berend Strik met zijn medewerksters het werk uitvoert. 'Met zachte hand, portret Berend Strik', regie: Els Dinnissen, 2010, Nederlands en Engels gesproken, Nederlands ondertiteld, 30 min. Prijs 25 Euro in de museumwinkel.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Berend Strik - May I Show You My Pictures?, redactie Renée Borgonjen met tekstbijdragen van Frank van de Schoor, Antje von Graevenitz en Renée Borgonjen, 64 pagina’s, prijs 17,50 Euro.

Meer informatie over het werk van Berend Strik vindt u op www.berendstrik.nl.

Recensies

De Volkskrant
'Zo weeft Strik met zijn borduursels, en met de combinatie van persoonlijke, westerse en wereldgeschiedenis, een betoverend en optimistisch beeldenweb van de wereld waarin wij leven, en waartoe ieder van ons zich op eigen wijze kan verhouden.'

Oog
'Hij geeft aan elk beeld iets eigens mee dat werkt als een persoonlijke herinnering. Dat levert soms heel poëtische beelden op.'