_X6G4355.jpg

alogo-o-fortuna3“O Fortuna!”
Biënnale Gelderland 2010: manifestatie kunst, design en wetenschap

Op 9 oktober 2010 opent Museum Het Valkhof de zevende editie van de biënnale Gelderland “O Fortuna!” met een overzichtstentoonstelling van actuele beeldende kunst, mode en design. Verspreid over diverse locaties in de provincie zullen de tentoonstellingen bestaan uit werken van 33 hedendaagse Gelderse kunstenaars uit allerlei disciplines. Als curator is deze keer Tiziana Nespoli aangetrokken, een conceptueel denker, tentoonstellingsmaker en schrijver. Haar uitgangspunt voor deze biënnale, het toeval, biedt ook bezoekers de gelegenheid om toevallige dwarsverbanden te leggen.

Fortuna
, de personificatie van het toeval, geeft haar naam niet toevallig aan deze manifestatie. Tiziana Nespoli maakte het toeval tot haar thema en zocht gericht naar kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers, dichters en dansers die het toeval omarmen of ermee experimenteren. Kunstenaars die het toeval juist wel of juist niet een rol in hun werk laten spelen. Wat is het toeval? Wanneer wordt iets toevallig? Speelt het een rol in het maakproces? En wat gebeurt er als je het onverwachte verheft tot uitgangspunt?

Wordt de mens de homo ludens die speelt met het toeval dat zich aandient? Voor zowel kunstenaars als toeschouwers beweegt het toeval zich binnen een breed spectrum van persoonlijke denkkaders, associaties en gebeurtenissen. Zo leidt het toeval ons in deze biënnale bedoeld of onbedoeld tot nieuwe gedachten, verbeeldingen en nieuwe vragen.

De hoofdlocaties van “O Fortuna!” zijn de projectruimte van Museum Het Valkhof en het Centrum Beeldende Kunst Nijmegen. Daarnaast heeft ook de NS haar stations op het traject Ede-Wageningen / Nijmegen opengesteld voor de deelnemende kunstenaars, zodat reizigers per toeval en soms op ludieke wijze met kunstwerken kunnen worden geconfronteerd. Ook in de expositieruimte van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem komt een kleine groepspresentatie.

Geselecteerde kunstenaars / ontwerpers
Arno Arts, Jos Buivenga, Lobke Burgers, Peter van der Gulden, Imme van der Haak, Rosemin Hendriks, Bruno van Hooijdonk, Jeroen Huisman, Peter Jordaan, Floris Kaayk, Gerard Koek, Mark Kramer, Marcel Kronenburg, Mirjam Kuitenbrouwer, Malousebastiaan, O.K. Parking, De Realisten, Hellen van Rees, Roland Schimmel, Lique Schoot, studio026, Andrea Stultiëns, Suze May Sho, Jerome Symons, Simon van Til, Levi van Veluw, Rob Verwer, Lisa Vieten, Lisa Vlamings, Jan Vos, Juliëtte Warmenhoven, Albert Van Der Weide, F.E. van der Weide

Beeld homepage: Hellen van Rees, 'Floating Figures', fotoshoot modeontwerp, foto: Meinke ten Have.

Meer informatie vindt u op www.biennalegelderland.nl.