DSC_0905a.jpg

GeorgeHendrikBreitnerMeisjeInWitteKimono1894_500kbMythen van het Atelier

Velen hebben een romantisch beeld van het atelier: de kunstenaar is een eenzaam genie en zijn atelier het laboratorium voor zijn creatieve geest. Dit imago stamt grotendeels uit de 19de eeuw toen kunstenaars op maatschappelijke en technische veranderingen reageerden door zichzelf en hun werk te presenteren als uitzonderlijk en verheven. De tentoonstelling Mythen van het Atelier geeft een intrigerend inzicht in de werkplaatsen van bekende 19de eeuwse kunstenaars als Breitner en Koekkoek.

Hun ateliers werden daarbij op grote schaal gebruikt om het publiek van hun imago te overtuigen. Sommige schilders portretteerden zichzelf als losbandige bohemiens in kale zolderateliers om te benadrukken hoe zij slechts leefden voor de kunst. Anderen bouwden hun ateliers om tot ware kunstenaarspaleizen vol fraaie antiquiteiten, waarin zij hun rijke klanten passend konden ontvangen.

De tentoonstelling ontrafelt hoe deze mythen rondom het schildersatelier tot stand zijn gekomen. Aan de hand van schilderijen, tekeningen en foto’s uit binnen- en buitenland van meesters als Breitner, Israëls en Toorop onthult Museum Het Valkhof de geheimen van befaamde 19de eeuwse ateliers.

Modellen werden niet alleen geschilderd, maar werden soms ook gefotografeerd. George Hendrik Breitner gebruikte als voorbeeld voor zijn beroemde ‘Meisje in witte kimono’ (1894) door hem zelf gemaakte foto’s van zijn favoriete model Geesje Kwak.

IsaacIsraels-LionCachetDijsselhofNieuwenhuisOp de tentoonstelling zullen verschillende authentieke kunstenaarsmaterialen te zien zijn. Ook is het spectaculair ingerichte atelier van historieschilder Bisschop gereconstrueerd. Aan de inrichting van de ateliers van die periode is te zien dat het atelier naast werkplaats ook een ontmoetings- en marktplaats was.

Museum Het Valkhof besteedt in de tentoonstelling Mythen van het Atelier extra aandacht aan kunstenaars die in Nijmegen en omgeving woonden en werkten, waaronder Hendrik Hoogers, Barend Cornelis Koekkoek en Jan Toorop.

Activiteiten
Er zijn diverse activiteiten geprogrammeerd rondom Mythen van het Atelier. Op zondagmiddag 27 februari 2011 zijn er de lezingen: ‘Hoe positioneerde de kunstenaar zich in de 19de eeuw?’ en ‘Koekkoek en de verbeelding van het landschap’. Tijdens de meivakantie zijn er rondleidingen en schilderworkshops.

Publicatie
De tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie Mythen van het Atelier van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie onder redactie van Mayken Jonkman en Eva Geudeker, prijs 35,00 Euro in de museumwinkel.

Mythen van het Atelier is een samenwerking van Teylers Museum, het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en Museum Het Valkhof.

Kijk voor meer informatie op: www.mythenvanhetatelier.nl

In onderstaand filmpje vertelt conservator Marja Begheyn over deze bijzondere tentoonstelling: