721T2771.jpg

random image default10

zoekennaarmariken-webStap in het wonderlijke verhaal van Mariken van Nieumeghen
Stap deze zomer in het beroemde, middeleeuwse verhaal van Mariken van Nieumeghen! Hoofdpersonen zijn het goedgelovige meisje Mariken en de duivel Moenen. In de wonderlijke wereld van de kindertentoonstelling Zoeken naar Mariken lijkt het alsof je in een levensgroot prentenboek stapt, waarvan de pagina's zijn uitvergroot tot grote kijkdozen. Hier kun je doorheen lopen of kun je naar binnen gluren.

Je start in een atelier waar je schetsen van de hoofdpersonen ziet hangen. Daarna loop je via een gangenstelsel door het verhaal van Mariken. Zo sta je plotseling op de Grote Markt in Nijmegen tussen de marktkooplui die hun waren proberen te verkopen. In magische kijkdozen zie je hoe Mariken de duivel Moenen ontmoet en verliefd op hem wordt. Verder lopend bevind je je opeens in een rumoerig café in Antwerpen met heel bijzondere gasten.

Je krijgt ook een vragen- en vriendenboekje mee dat je kunt gebruiken tijdens je zoektocht naar Mariken. De laatste pagina’s van het boekje kun je thuis gebruiken als vriendenboekje waarin je vriendjes en vriendinnetjes hun persoonlijke ervaringen kunnen schrijven. Zo maak je net als Mariken je eigen boekje! Zoeken naar Mariken is ontwikkeld door ontwerper en illustrator Marga van den Heuvel en is gebaseerd op haar gelijknamige kinderboek. Het boek Zoeken naar Mariken vertelt het verhaal van Mariken van Nieumeghen in prenten. Het is een beeldreis in dagboekvorm. Met kleine handgeschreven teksten, overwegingen, schetsen en illustraties vertelt Mariken zelf haar beleving van haar wonderlijke avonturen met Moenen.

Zoeken naar Mariken is geschikt voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Sommige kinderen kunnen de tentoonstelling als spannend of eng ervaren.

Prentenboek Zoeken naar Mariken; idee, tekst & illustraties: Marga van den Heuvel, Nijmegen; 96 pagina’s; prijs 19,95 Euro. Verkrijgbaar in de museumwinkel van Museum Het Valkhof. Voor meer informatie over dit project kunt u kijken op www.zoekennaarmariken.wordpress.com.

Een impressie van Zoeken naar Mariken:


In Het Huis van Nijmeegse Geschiedenis is tot en met 28 augustus de expostie Duivelsdrama Mariken te zien. Klik hier voor meer informatie.