721T2699.jpg

random image default10

15 februari t/m 2 juni 2019 | in de patio | benedenverdieping

kinderen van de oorlog banner

De verschrikkingen van een oorlog raken ons extra hard wanneer kinderen daarvan het slachtoffer zijn. In de tentoonstelling Kinderen van de oorlog wordt dit invoelbaar middels verhalen over en ervaringen van Nijmeegse kinderen die tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog oorlogsgeweld meemaakten.

Aan de hand van vijf thema’s, waaronder Joodse kinderen, Duitse kindsoldaten en het bombardement van 22 februari 1944 wordt het lot van kinderen in de Tweede Wereldoorlog in beeld gebracht. 585 kinderen in en om de stad Nijmegen overleven de oorlog niet. De tentoonstelling vertelt een aantal van hun verhalen, zoals van de Joodse Alfred en Ida Kalf, die dachten op weg te zijn naar een onderduikadres in Nijmegen, maar werden verraden. Of het trieste lot van Gerard Bakker die in 1944 door splinterbommen om het leven kwam.

De Nijmeegse fotograaf Annie van Gemert (1958) reageert op de historische foto’s en verhalen met voor de tentoonstelling gemaakte foto’s van kinderen die recent vanuit oorlogsgebied een veilig heenkomen in Nijmegen vonden. Door heden en verleden te verbinden, verduidelijkt Kinderen van de oorlog eens te meer dat niets ontziend geweld van alle tijden is. Uit de mond van de kinderen die dit onlangs hebben meegemaakt, klinkt desondanks een boodschap van hoop: zij hebben dromen en maken plannen voor de toekomst.

Bij de expositie is een programma voor het onderwijs ontwikkeld. Klik hier voor het programma.

Museum Het Valkhof