721T2699.jpg

random image default10

9x65x45cm webVan 3 februari t/m 21 mei 2018 programmeert Museum Het Valkhof met veel genoegen een solotentoonstelling van Uwe Poth (Kiel 1946) onder de titel 'Land in zicht'.

Over Uwe Poth
Uwe Poth vertelt verhalen. In een opeenstapeling van technieken en materialen laat hij zien wat is (en niet wat je denkt dat er is). Zelf spreekt hij over ‘onverborgenheden’ of weer-spiegelingen. De gelaagdheid van zijn werk maakt dat je blijft kijken en steeds iets nieuws ontdekt: verhalen uit het verleden, verwijzingen naar mythologie, portretten, stadsbeelden – van Stevenskerk tot Sint-Pieter. Als je rust neemt en je ogen opent, ga je in de werken van Poth op reis; een reis waarin altijd hoop is op een goede toekomst: er is land in zicht.

Pantheon - een serie van 140 portretten
Poths Pantheon, een serie van 140 portretten van bijzondere mensen uit het verleden, was onder meer te zien in Galerie Nouvelles Images in Den Haag en in Schloß Charlottenburg in Berlijn. Ongeveer dertig van deze portretten bevinden zich nu in diverse collecties, waaronder die van het Koninklijk Huis. 

In oktober 2017 waren de overige portretten te zien in De Houtwerf in Nijmegen en werkte de kunstenaar ter plaatse aan een nauw verwante serie portretten van mensen van nu. Bij verwerving van een portret uit het Pantheon, ontving de koper niet alleen dat portret, maar ook een door Uwe Poth getekende en geschilderde tegenhanger van zichzelf of van een geliefde. Beide geschilderde portretten worden als bruikleen onderdeel van de tentoonstelling in Museum Het Valkhof en in de bijbehorende catalogus opgenomen.

De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek

10Van 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 organiseert Museum Het Valkhof in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek. Deze eerste grote tentoonstelling over Maria van Gelre is gebaseerd op nieuw, multidisciplinair onderzoek naar het leven van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin. 

6

Vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw. Bezoekers volgen de levensreis van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten, waaronder vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. 4Hoogtepunt vormt een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, een van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland die grotendeels in de Staatsbibliothek zu Berlin wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend. Dankzij een grootschalige restauratie is dat nu speciaal voor de tentoonstelling voor het eerst en eenmalig in deze omvang mogelijk. 

5Naast miniaturen en handschriften worden onder meer schilderijen, textiel, sieraden, beeldhouwkunst, gebrandschilderde vensters en heiligenbeelden getoond. Museum Het Valkhof is de enige plek waar de expositie is te zien.

2

ridders en kastelenVan de makers van de succestentoonstelling ‘High Tech Romeinen’

Stoere ridders, grote kastelen, mooie jonkvrouwen, de pest en smerige steden scheppen het beeld van de Middeleeuwen. Maar het is tijd voor een nieuwe kijk op deze periode!
In de nieuwe tentoonstelling Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen laten we een ander beeld zien van deze tijd die een grote invloed heeft gehad op de wetenschap, cultuur, organisatie en geografie van het huidige Europa.

Kijk bijvoorbeeld hoe de Middeleeuwse wereld verbonden was met andere continenten door handel, geloof en uitwisseling van kennis! Net zoals nu zochten de mensen naar manieren om het leven te verbeteren en waren de Middeleeuwen in Europa geen donkere periode van stilstand, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen. Bijvoorbeeld zorgde een nieuwe manier van akkerbouw (het drieslagstelsel) voor een verbeterde voedselopbrengst en konden mensen in steden gaan wonen. Het gebruik van buskruit veranderde de manier van oorlog voeren ingrijpend - we kennen allemaal wel de forten die werden verdedigd met imposante kanonnen.

De tentoonstelling bestaat uit een leuke combinatie van exhibits waar je zelf actief aan de slag kunt en mooie stukken uit de Museon-collectie.
Ervaar hoe het is om een harnas te dragen of wordt een mooie prinses! Verzin een liedje met middeleeuwse muziekinstrumenten, bouw een kasteel of een kathedraal en loop door een klooster. Je kan dansen op z'n middeleeuws of paardrijden als een ridder.

Stap met ons in deze onbekende Middeleeuwen!

Deze tentoonstelling is ontwikkeld samen met het Museon, het Landesmuseum in Bonn, Bruns en ontwerpbureau Northern Lights. De tentoonstelling is momenteel van 29 september 2017 t/m 2 september 2018 te zien in het Museon.