noord-zijde.jpg

random image default10

991 campagnebeeld Simone Albers web zonder logoEigentijdse kunst van eigen bodem in Museum Het Valkhof

Van 9 juni t/m 16 september 2018

Nijmeegs en eigentijds: vanaf 9 juni biedt Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘99+1’. Maar liefst 99 kunstwerken van evenzoveel actuele kunstenaars zijn hierin bij elkaar gebracht. Deze tentoonstelling komt voort uit het project ‘99+1 – vrije kunst in Nijmegen’ dat Nico Huijbregts, Inge Hondebrink en Pascale Companjen opzetten vanuit hun persoonlijke fascinatie voor de hedendaagse kunst. Nico Huijbregts selecteerde 99 kunstwerken en schreef bij elk stuk een tekst, vervolgens vroeg hij fotograaf Inge Hondebrink de kunstenaars te portretteren. Tekst en beeld zijn bijeen gebracht in een indrukwekkend boek, vormgegeven door Pascale Companjen.

Er werken naar schatting 350 beeldend kunstenaars in Nijmegen en omstreken. Nico Huijbregts zocht hen op. Een aantal heeft reeds een lange weg afgelegd, heeft bekendheid verworven tot soms ver buiten de stads- en landgrenzen. Anderen hebben net hun eerste schreden gezet op het pad van de kunst. Een enkele insider, collega of toevallige beschouwer kent hun werk. Binnen deze twee uitersten werken al deze kunstenaars, sommigen teruggetrokken in hun atelier, anderen in het directe contact met omgeving, mensen en maatschappij. De ‘+1’ in de titel verwijst naar de onvolmaaktheid van het getal 99: de keuze is subjectief, er is voor iedereen ongetwijfeld een kunstwerk dat kan worden toegevoegd.

Met ‘99+1’ voegt Museum Het Valkhof een actuele laag eigentijdse kunst van eigen bodem toe.

Galerie De Nieuwe Gang in Beuningen programmeert van 17 juni t/m 29 juli de tentoonstelling '99+1 Revisited', waarin 70 van de 99 deelnemende kunstenaars een werk laten zien. Op zondag 24 juni, 8 juli en 22 juli zijn er ontmoetingen met kunstenaars die in De Nieuwe Gang wonen en werken. Zie www.denieuwegang.nl voor meer informatie.

 

Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek.

10Maak vanaf 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 kennis met Maria van Gelre, vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw. Ontdek o.a. haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit. Deze eerste grote tentoonstelling over Maria van Gelre is gebaseerd op nieuw, multidisciplinair onderzoek naar het leven van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin. 

6Ga tijdens de tentoonstelling mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten, waaronder vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. 

4Het hoogtepunt vormt een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, die grotendeels in de Staatsbibliothek zu Berlin wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend. Dankzij een grootschalige restauratie is dat nu speciaal voor de tentoonstelling voor het eerst en eenmalig in deze omvang mogelijk. 

5Naast haar gebeden boek worden onder meer miniaturen, handschriften, schilderijen, textiel, sieraden, beeldhouwkunst, gebrandschilderde vensters en heiligenbeelden getoond. Zorg dat u de tentoonstelling niet mist, Museum Het Valkhof is de enige plek waar de expositie is te zien!

 

 

Het leven van Maria van Gelre

De komende maanden nemen we je graag mee op reis door het leven van Maria van Gelre. Per maand halen wij de belangrijkste data uit haar leven aan. Dit is mogelijk door nieuw onderzoek, waardoor er meer inzicht is verkregen in hoe Maria haar leven eruit zag. 

23 februari 1415 – Helmich die Lewe voltooide tekst gebedenboek Maria van Gelre

2De van oorsprong Franse prinses Maria d’Harcourt verbleef tijdens haar jeugd aan het hof van hertog Louis d’Orléans als hofdame van zijn echtgenote, Valentina Visconti, en was dus door en door vertrouwd met de hoogste Franse hofcultuur. De moord op Louis d’Orléans op 23 november 1407, op aansporing van de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees, moet een schok voor haar zijn geweest. In de jaren nadien heeft ze opdracht gegeven tot het maken van haar uitzonderlijk ambitieuze gebedenboek.

Op 23 februari 1415, precies 603 jaar geleden, voltooide kopiist Helmich die Lewe de tekst van het uitzonderlijke gebedenboek voor Maria van Gelre. Jarenlang moet hij hebben geschreven, zwijgend voortwerkend aan wat zonder twijfel zijn grootste prestatie was: een complex gebedenboek van meer dan 1200 bladzijden. Pas jaren na 1415 moet het boek in alle pracht gereed zijn geweest.

24 februari 1380 – Maria werd geboren als Marie d'Harcourt / 24 februari 1424 – Maria trouwt met Ruprecht von Berg

Het leven van Maria van Gelre: Een andere belangrijke datum uit het leven van Maria is vandaag 24 februari. In 1380 werd Maria geboren als Marie d’Harcourt. Zij was de dochter van Jean VI, graaf van Aumale en Catherine de Bourbon, en werd geboren in het Franse La Saussaye (Normandië).

44 jaar later trouwt ze op haar verjaardag met de 20 jaar jongere Ruprecht von Berg. Zoon van Adolf van Gulik-Berg die met dit huwelijk zijn aanspraken op Gelre probeerde kracht bij te zetten. Voor dit huwelijk was dispensatie van de paus nodig.

 

ridders en kastelenVan de makers van de succestentoonstelling ‘High Tech Romeinen’

Stoere ridders, grote kastelen, mooie jonkvrouwen, de pest en smerige steden scheppen het beeld van de Middeleeuwen. Maar het is tijd voor een nieuwe kijk op deze periode!
In de nieuwe tentoonstelling Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen laten we een ander beeld zien van deze tijd die een grote invloed heeft gehad op de wetenschap, cultuur, organisatie en geografie van het huidige Europa.

Kijk bijvoorbeeld hoe de Middeleeuwse wereld verbonden was met andere continenten door handel, geloof en uitwisseling van kennis! Net zoals nu zochten de mensen naar manieren om het leven te verbeteren en waren de Middeleeuwen in Europa geen donkere periode van stilstand, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen. Bijvoorbeeld zorgde een nieuwe manier van akkerbouw (het drieslagstelsel) voor een verbeterde voedselopbrengst en konden mensen in steden gaan wonen. Het gebruik van buskruit veranderde de manier van oorlog voeren ingrijpend - we kennen allemaal wel de forten die werden verdedigd met imposante kanonnen.

De tentoonstelling bestaat uit een leuke combinatie van exhibits waar je zelf actief aan de slag kunt en mooie stukken uit de Museon-collectie.
Ervaar hoe het is om een harnas te dragen of word een mooie prinses! Verzin een liedje met middeleeuwse muziekinstrumenten, bouw een kasteel of een kathedraal en loop door een klooster. Je kan dansen op z'n middeleeuws of paardrijden als een ridder.

Stap met ons in deze onbekende Middeleeuwen!

Deze tentoonstelling is ontwikkeld samen met het Museon, het Landesmuseum in Bonn, Bruns en ontwerpbureau Northern Lights. De tentoonstelling is momenteel van 29 september 2017 t/m 2 september 2018 te zien in het Museon.