noord-zijde.jpg

random image default10

15 februari t/m 10 juni 2019 | grote tentoonstelling

Oostenrijk, 1933. Ceija Stojka (1933 - 2013) wordt als vijfde van zes kinderen geboren in een Romafamilie van paardenhandelaren uit Centraal Europa. Ze is tien jaar oud als ze samen met haar moeder en andere familieleden gedeporteerd wordt. Als een van de weinigen overleeft Stojka de ontberingen in de concentratiekampen Auschwitz-Birkenau, Ravensbrück en Bergen-Belsen.

Op 55-jarige leeftijd voelt ze de behoefte en noodzaak om haar overweldigende herinneringen aan die periode te delen. Ze schrijft een aantal aangrijpende boeken in een poëtische, hoogstpersoonlijke stijl en begint aan een indrukwekkend oeuvre tekeningen en schilderijen. Tot haar overlijden in 2013 werkt Stojka dagelijks in haar atelier in Wenen, want zoals ze zelf zegt: “dat vermindert de druk op mijn ziel.” Lange tijd is er voor de deportatie van de Roma relatief weinig aandacht geweest. Dankzij het werk van Stojka is het verhaal van de Roma tijdens de holocaust verankerd in onze geschiedenis. Ze verheft haar stem in een periode waarin racisme en discriminatie opnieuw terrein winnen.

De schilderijen van Ceija Stojka waren eerder tentoongesteld in onder meer La maison rouge in Parijs en zullen na Museum Het Valkhof doorreizen naar Museo Reina Sofia in Madrid.

CP MR CEIJA STOJKA 067

Ceija Stojka, zonder titel, 1995, acryl op karton, collectie Antoine de Galbert

15 februari t/m 10 juni 2019 | in de patio

In Nijmegen zijn veel kinderen het slachtoffer geworden van geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen tijdens het geallieerde bombardement van februari ’44, maar ook na de bevrijding toen Nijmegen een frontstad was.

Honderden kinderen stierven, werden wees, zijn als kindsoldaat voor het Duitse regime ingezet of zijn voor het leven getekend omdat hun ouders ‘fout’ waren. Zij krijgen een gezicht in deze tentoonstelling, die in samenwerking met de werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen en de Stichting Beeldmix tot stand komt. De Nijmeegse fotografe Annie van Gemert laat zich inspireren door de historische beelden, en brengt daarmee een verbinding tussen de geschiedenis en de actualiteit tot stand.

750px Fotos van kinddren die bij het bombardement omkwamen

Foto's van kinderen die omkwamen bij het bombardement in Nijmegen

21 juni t/m 22 september 2019 | grote tentoonstelling

‘Sometimes I wonder’ is een hommage aan een kunstenaar die volop in het leven staat en nog steeds nieuwe richtingen in zijn kunstenaarschap verkent. De tentoonstelling wakkert nieuwsgierigheid aan en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

Museum Het Valkhof heeft, evenals het Stedelijk Museum in Amsterdam, een belangrijke collectie in huis van deze na-oorlogse kunstenaar. In zijn jeugdjaren is Brusse een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. In de begintijd van zijn kunstenaarschap werkt Brusse graag met keramische vormen en terracotta, een werkwijze die rechtstreeks te herleiden is tot de Romeinse geschiedenis.

The blue moment

The Blue Moment, Mark Brusse

5 juli t/m 22 september 2019 | in de patio

KNUST, van oorsprong een Nijmeegs kunstenaarsinitiatief met wortels in de kraakbeweging van de jaren tachtig, is internationaal bekend om haar felgekleurd, fantastisch vormgegeven stencildrukwerk.

In 2019 verschijnt een geschreven geschiedenis van KNUST, met een overzicht van het drukwerk dat de afgelopen vijfendertig jaar uit hun stencilmachines kwam. Een mooie gelegenheid voor Museum Het Valkhof om op knustiaanse wijze uit te pakken. Geuren, kleuren, geluid, papier en alles wat je daarmee kunt doen: het gevoel van KNUST!

13jdinkten door Ania Rachmat

KNUST, foto gemaakt door Ania Rachmat

11 oktober 2019 t/m maart 2020 | grote tentoonstelling
Een interactieve tentoonstelling voor alle leeftijden

Stoere ridders, mooie jonkvrouwen, indrukwekkende kastelen, de pest en kronkelige steegjes in vieze steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. Dat doet deze periode van 1000 jaar geschiedenis te kort. ‘Verbaas je over de middeleeuwen’ biedt een andere kijk op deze lange en roerige periode in onze geschiedenis.

Net als nu zochten de mensen naar manieren om hun leven te verbeteren. De middeleeuwen: het was geen donkere periode van stilstand, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen. Nieuwe manieren van akkerbouw zorgden voor een verbeterde voedselopbrengst. De uitvinding van het buskruit veranderde de manier van oorlog voeren ingrijpend – met grote forten en imposante kanonnen tot gevolg. De middeleeuwse wereld was bovendien sterk verbonden met andere continenten

door handel, geloof en uitwisseling van kennis. In deze interactieve tentoonstelling ontdek de geheimen van de kruidengeneeskunde, smeed je een zwaard of componeer je een lied met middeleeuwse instrumenten. Beleven en ervaren voor iedereen!

verbaas je over de middeleeuwen

Welkom bij Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof
Radboud Universiteit