721T2699.jpg

random image default10

21 juni t/m 22 september 2019 | grote tentoonstelling

sometimes i wonder mark brusse banner
Mr. Tungurahua's daughter, Mark Brusse, 2001

‘Sometimes I wonder’ is een hommage aan een kunstenaar die volop in het leven staat en nog steeds nieuwe richtingen in zijn kunstenaarschap verkent. De tentoonstelling wakkert nieuwsgierigheid aan en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

Museum Het Valkhof heeft, evenals het Stedelijk Museum in Amsterdam, een belangrijke collectie in huis van deze na-oorlogse kunstenaar. In zijn jeugdjaren is Brusse een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. In de begintijd van zijn kunstenaarschap werkt Brusse graag met keramische vormen en terracotta, een werkwijze die rechtstreeks te herleiden is tot de Romeinse geschiedenis.

21 juni t/m 22 september 2019 | in de patio

tentoonstelling het gevoel van knust
KNUST, foto gemaakt door Ania Rachmat

KNUST, van oorsprong een Nijmeegs kunstenaarsinitiatief met wortels in de kraakbeweging van de jaren tachtig, is internationaal bekend om haar felgekleurd, fantastisch vormgegeven stencildrukwerk.

In 2019 verschijnt een geschreven geschiedenis van KNUST, met een overzicht van het drukwerk dat de afgelopen vijfendertig jaar uit hun stencilmachines kwam. Een mooie gelegenheid voor Museum Het Valkhof om op knustiaanse wijze uit te pakken. Geuren, kleuren, geluid, papier en alles wat je daarmee kunt doen: het gevoel van KNUST!

10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 | benedenverdieping 

In 2019 is het weer tijd voor de Biënnale Gelderland 2019! Uniek aan de editie 2019 is het feit dat deze uit twee tentoonstellingen bestaat. In de binnenstad van Arnhem wordt van 10 oktober t/m 17 november 2019 werk in openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat door de geselecteerde kunstenaars speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt. In Museum Het Valkhof is van 10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 een tentoonstelling te zien met bestaand werk van dezelfde kunstenaars dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem.

De Biënnale Gelderland vergroot de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Gelderland. Het thema voor de Biënnale Gelderland 2019 is de relatie tussen mens en natuur. De deelnemers zijn kunstenaars met betekenis voor Gelderland. Zij zijn woonachtig in de provincie, hebben op een andere manier een Gelderse verbinding, of sluiten in hun werk thematisch aan op onderwerpen die in Gelderland spelen. Een spannende mix van ervaren kunstenaars en jonge talenten. Het programma krijgt de komende tijd steeds meer gestalte. Je kunt het volgen op: biennalegelderland.nl.

Deelnemende kunstenaars zijn: Rob Sweere, Aldwin Lehr, Gijs Verhoofstad, Erik Odijk, Gijs Frieling, Erik Mathijssen, Roos van Haaften, Gerda ten Thije, Mirka Farabegoli, Thijs LInssen, Isolde Venrooy, Maria Roosen, Seet van Hout, Karlijn Janssen, Rob Voerman en Frank Bruggeman.

11 oktober 2019 t/m maart 2020 | grote tentoonstelling
Een interactieve familietentoonstelling

tentoonstelling verbaas je over de middeleeuwen
Zelf aan de slag, Museon Den Haag, 2017, © Museon Den Haag

Stoere ridders, mooie jonkvrouwen, indrukwekkende kastelen, de pest en kronkelige steegjes in vieze steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. Dat doet deze periode van 1000 jaar geschiedenis te kort. ‘Verbaas je over de middeleeuwen’ biedt een andere kijk op deze lange en roerige periode in onze geschiedenis.

Net als nu zochten de mensen naar manieren om hun leven te verbeteren. De middeleeuwen: het was geen donkere periode van stilstand, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen. Nieuwe manieren van akkerbouw zorgden voor een verbeterde voedselopbrengst. De uitvinding van het buskruit veranderde de manier van oorlog voeren ingrijpend – met grote forten en imposante kanonnen tot gevolg. De middeleeuwse wereld was bovendien sterk verbonden met andere continenten

door handel, geloof en uitwisseling van kennis. In deze interactieve tentoonstelling ontdek de geheimen van de kruidengeneeskunde, smeed je een zwaard of componeer je een lied met middeleeuwse instrumenten. Beleven en ervaren voor iedereen!