721T2699.jpg

random image default10

21 juni t/m 22 september 2019 | grote tentoonstelling | bovenverdieping

sometimes i wonder mark brusse banner
Mark Brusse, Mr. Tungurahua's daughter, 2001, Chinese inkt, pigment en pastel op Hanji papier op linnen, collectie Centre Pompidou, Parijs / donatie van Florence en Daniel Guerlain, © Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / André Morin, c/o Pictoright Amsterdam 2019

Sometimes I wonder voert de bezoeker mee dwars door het hedendaagse oeuvre van Mark Brusse. Brusse viert dit jaar zijn zestigjarig jubileum als kunstenaar en keert na 20 jaar weer terug voor een omvangrijke tentoonstelling in Museum Het Valkhof. Ruim 150 werken – van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en ruimtelijke ensceneringen – zijn bijeengebracht in vier terugkerende thema’s: ruimte; hart, hoofd en handen; herinnering; en water, lucht, aarde en vuur die laten zien dat Mark Brusse een veelzijdige kunstenaar is.

Mark groeit op in Nijmegen waar hij zich ontpopt tot een verwoed amateurarcheoloog en verzamelaar van archeologische vondsten. Hoewel hij de stad heeft ingeruild voor Parijs, hebben de Nijmeegse scherven een blijvende rol in zijn werk en duikt de archeologie er nog herhaaldelijk in op. In assemblages experimenteert hij met verschillende technieken en onderzoekt de kracht van diverse materialen. Hij observeert zijn dagelijkse omgeving en laat zich er door inspireren. Zijn werk laat invloeden zien uit verschillende internationale werkperiodes in onder meer Azië en Afrika, waarin hij samenwerkt met en inspiratie opdoet bij lokale ambachtslieden. Zijn universum nodigt uit tot verwondering en inspireert door nieuwe manieren van kijken naar de werkelijkheid, de wereld en het leven zelf.

21 juni t/m 22 september 2019 | in de patio | benedenverdieping

tentoonstelling het gevoel van knust
KNUST, foto gemaakt door Ania Rachmat

Met Gekust door Knust – 35 jaar stencilkunst pakt Museum Het Valkhof deze zomer op Knustiaanse wijze uit. Het Nijmeegse kunstenaarscollectief Knust, met wortels in de kraak- en punkbeweging van de jaren tachtig, vergaarde in 35 jaar internationaal roem met zijn grafisch felgekleurde stencildrukwerk. 

In Museum het Valkhof is een ruime selectie te zien van het drukwerk dat in de afgelopen jaren door Knust is voortgebracht. Daarbij kun je Knust live aan het werk zien. De inkt is te ruiken en het ratelen van de printers te horen. Niet eerder was op deze wijze het maakproces van Knust te volgen. Het is zelfs mogelijk om de interactie met het kunstenaarscollectief aan te gaan: er is een uitgebreid programma voor jong en oud met onder meer demonstraties van de Knustenaren en workshops waarin jezelf aan de slag kunt met riso-printers.

10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 | benedenverdieping 

In 2019 is het weer tijd voor de Biënnale Gelderland 2019! Uniek aan de editie 2019 is het feit dat deze uit twee tentoonstellingen bestaat. In de binnenstad van Arnhem wordt van 10 oktober t/m 17 november 2019 werk in openbare ruimte langs de Jansbeek gepresenteerd dat door de geselecteerde kunstenaars speciaal voor de gelegenheid gemaakt wordt. In Museum Het Valkhof is van 10 oktober 2019 t/m 4 januari 2020 een tentoonstelling te zien met bestaand werk van dezelfde kunstenaars dat context biedt voor de tentoonstelling in Arnhem.

11 oktober 2019 t/m maart 2020 | grote tentoonstelling | bovenverdieping
Een interactieve familietentoonstelling

tentoonstelling verbaas je over de middeleeuwen
Zelf aan de slag, Museon Den Haag, 2017, © Museon Den Haag

Stoere ridders, mooie jonkvrouwen, indrukwekkende kastelen, de pest en kronkelige steegjes in vieze steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. Dat doet deze periode van 1000 jaar geschiedenis te kort. Middeleeuws vernuft biedt een andere kijk op deze lange en roerige periode in onze geschiedenis.

Net als nu zochten de mensen naar manieren om hun leven te verbeteren. Het was geen donkere periode van stilstand, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen. Nieuwe manieren van akkerbouw zorgden voor een verbeterde voedselopbrengst. De uitvinding van het buskruit veranderde de manier van oorlog voeren ingrijpend – met grote forten en imposante kanonnen tot gevolg. De middeleeuwse wereld was bovendien sterk verbonden met andere continenten door handel, geloof en uitwisseling van kennis. In deze interactieve familietentoonstelling ontdek je de geheimen van de kruidengeneeskunde, smeed je een zwaard of componeer je een lied met middeleeuwse instrumenten. Beleven en ervaren voor iedereen!