noord-zijde.jpg

random image default10

kerkje van Luckertje voor webjeKerken en hun bijbehorende kerktorens bepalen al eeuwenlang de skyline van verschillende steden in Nederland en zijn daardoor belangrijke trekpleisters geworden. Zowel voor de middeleeuwse pelgrim als voor de moderne toerist.

De Stevenskerk, hooggelegen op de Hundisberg, domineert het stadsbeeld van Nijmegen. De 71 meter hoge kerktoren is vanuit alle windrichtingen te zien. Vele kunstenaars begaven zich in het centrum of trokken de nabijgelegen Ooijpolder in om het religieuze hart van de oudste stad van Nederland vast te leggen. Ook de vele veranderingen die het interieur van de kerk heeft ondergaan, van katholieke naar protestantse naar oecumenische handen, zijn nauwkeurig overgeleverd.

De 30 mooiste en meest bijzondere werken op papier uit eigen collectie tonen de transformatie van de Stevenskerk van de 18e tot de 21e eeuw.

1992.07.2 web23 september 2017 t/m 7 januari 2018

In 1971 begon de Nijmeegse kunstenaar Ben Luderer (1937) met het maken van een vogelvluchttekening van Nijmegen, zoals het er ruim een eeuw geleden uitzag, na de sloop van de vestingwerken, maar vóór het bombardement van 1944 en de grootschalige sloop van de benedenstad na de Tweede Wereldoorlog. Nu hij dit jaar 80 is geworden, stopt hij met dit werk en schenkt hij de tekening aan Museum Het Valkhof. De enorme tekening (450 x 125 cm) is niet af en zou ook nooit kunnen worden voltooid. Bijna 50 jaar lang heeft Ben Luderer pand voor pand met uiterste precisie getekend, maar van sommige panden weten we te weinig om ze zo nauwkeurig te kunnen weergeven. In de tentoonstelling worden de vogelvluchttekening en de werkwijze van de kunstenaar toegelicht met een keuze uit de voorstudies die hij van enkele onderdelen heeft gemaakt, waaronder de Stevenskerk. Ook wordt een film vertoond die Ben Luderer als persoon en kunstenaar op een bijzondere manier in beeld brengt.

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Vantilt de publicatie 'Nijmegen in vogelvlucht. Tekening van een stad 1876-1910'

detail tekening Ben Luderer web
Detail uit de indrukwekkende tekening van Ben Luderer

Nicolaas leadbeeld DEF klein14 oktober 2017 t/m 7 januari 2018

Er was eens een Oosterse prinses die meer dan duizend jaar geleden hier naartoe kwam om te trouwen met een prins uit het Westerse keizerrijk ...

Kom dit najaar naar de familietentoonstelling ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ en ontdek het bijzondere verhaal van prinses Theophanu en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland. Ga mee op avontuur en wandel door het sprookjesachtige decor!

Een heilige, een prinses en een kapel
Tegenwoordig kent iedereen in ons land Sint Nicolaas, maar dat was ooit anders. Zo’n duizend jaar geleden kwam hij voor het eerst in Nederland terecht, in Nijmegen om precies te zijn. De zoon van prinses Theophanu, Otto genaamd, bouwde toen een kapel ter ere van zijn moeder. De stenen kapel staat er nog altijd: de Nicolaaskapel in het Valkhofpark. Otto wijdde de kapel aan de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop die in het land van zijn moeder heel beroemd was. Deze Nicolaas is daarna in heel Nederland ongekend populair geworden. Duizend jaar later kennen we hem nog steeds en vieren we elk jaar feestelijk zijn verjaardag: Sinterklaas!

Kinderopdracht Vragen aan Nicolaas
Sint Nicolaas is heel oud en een kindervriend. Veel meer weten we eigenlijk niet over hem. Ga op zoek in de tentoonstelling en kom veel meer over hem te weten. Wat vroeg Theophanu bijvoorbeeld allemaal aan Sint Nicolaas en wat vragen wij tegenwoordig aan hem? En waarom horen gouden chocolademunten eigenlijk bij het feest van Sinterklaas? Verzamel de legenden van Sint Nicolaas en neem je eigen Nicolaasboek mee naar huis!

Beeldend kunstenaar en illustratief vormgever Marga van den Heuvel
De sprookjesachtige vormgeving van ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ is in handen van kunstenares Marga van den Heuvel (Wamel,1977). In 2011 was haar tentoonstelling ‘Zoeken naar Mariken’ te zien in Museum Het Valkhof, gebaseerd op het gelijknamige boek waarmee ze een Gouden Meeuw won. In 2012 kregen haar ‘Papieren badmeisjes’ de 2e AVRO Kunstuur Streetart-prijs en in 2013 ontving ze de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen als aanmoediging voor haar autonome werk. In 2017 verscheen haar kinderboek, ‘Jij met mij’ bij Querido’s Kinderboeken Uitgeverij.

In oktober 2018 is het zo ver: het gebedenboek van Maria van Gelre komt naar Nijmegen! Door een samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en Staatsbibliotheek Berlijn, en na jarenlang onderzoek en grondige restauratie, kunt u dit bijzondere middeleeuwse gebedenboek van 13 oktober 2018 t/m 7 januari 2019 in ons museum aanschouwen. 

Maria van Gelre was een Franse prinses die in de allerhoogste kringen verkeerde. Ze trouwde in 1405 met Reinoud IV, hertog van Gelre. Een aantal jaar na haar huwelijk laat zij in de buurt van Nijmegen een gebedenboek vervaardigen. Het manuscript, met prachtige miniaturen en tot de verbeelding sprekende drôlerieën, behoort tot de grootste kunstschatten van de middeleeuwen.

De tentoonstelling zal ook stil staan bij Maria’s bewogen leven. Houd de website in de gaten voor meer informatie.