_X6G4355.jpg

random image default10

Elske18 augutsus t/m 16 september 2018

Elske Berndes is de allereerste stadstekenaar van Nijmegen. Elske heeft een bijzondere manier van het dagelijks leven uitbeelden. Zij ziet het detail van dingen waar bijna niemand nog bij stil staat. Haar tekeningen hebben een eigenheid door eenvoud en ritmiek. Haar werk is in de patio te zien.

banner maria van gelre13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019

Maak kennis met Maria van Gelre, de Máxima van de 15de eeuw! Ontdek haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling neemt je mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten. 
 
Vele artistieke topstukken uit internationale collecties zijn nog niet eerder in Nederland tentoongesteld. Het hoogtepunt vormt een selectie van 40* speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, dat grotendeels in de Staatsbibliotheek van Berlijn wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend. Deze eerste grote tentoonstelling over Maria van Gelre is gebaseerd op nieuw, multidisciplinair onderzoek naar het leven van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin.

Tekst detail 3Vanaf 13 oktober 2018 t/m 27 januari 2019

Seet van Hout is gefascineerd door het geheugen: door herinneren en vergeten. Haar materiaal is meestal textiel, de kleur meestal rood, de werkzaamheden meestal tijdrovend en de ontstane kunstwerken meestal groot.

Het atelier van Van Hout zou model kunnen staan voor het menselijk geheugen. Er is structuur: in archieven, ladekasten, stapelingen, machines, naslagwerken, ordners, boeken, brieven, kasten, tafels. Alles om grip te krijgen op het vele. En er is chaos: papieren, knipsels, garens, naslagwerken, tijdschriften, stoffen, proef­lappen, scharen, naalden, onduidelijke rommeltjes. 

De grote installatie die Seet van Hout speciaal maakt voor de patio van Museum Het Valkhof sluit bijzonder mooi aan bij de tentoonstelling over Maria van Gelre, die in haar veelbewogen leven houvast zocht.