DSC_0905a.jpg

random image default10

7 april 2017 t/m 3 september 2017

Kunstwerk zoekt vrienden...
... of zoeken vrienden een kunstwerk?

Binnenkort richt Museum Het Valkhof een tijdelijke Vriendenzaal in. En wie weet beter waar het om gaat in vriendschap, dan de Vriendenvereniging van ons museum. Onze Vrienden is gevraagd om een geschikte vriend te kiezen voor één van de onderstaande 40 hedendaagse kunstwerken. Het gaat hierbij om een ander werk of object uit eigen bezit dat er perfect naast zou passen. Omdat ze aan elkaar doen denken, omdat de kleuren zo goed passen of omdat de één de ander versterkt. Een jury heeft de inzendingen beoordeeld en de mooiste combinaties krijgen een plek in de Vriendenzaal.

Blader hier rustig door alle werken. U vindt er ook de namen van de kunstenaars en de titels van de werken.

Vriend worden? Klik hier voor meer informatie.

 

 

Medio april 2017 kunt u in ons museum kennis maken met bekende en onbekende parels uit onze collecties archeologie, oude kunst en moderne kunst. Van publiekslievelingen tot bijzondere werken die normaal gesproken in het depot staan. We zijn trots op wat we in huis hebben!

Collectie Archeologie:

Verrassingen uit het Provinciaal Depot Bodemvondsten

Wist u dat Museum Het Valkhof namens de provincie Gelderland het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten beheert? Deze imposante archeologische collectie omvat vele honderdduizenden scherven en fragmenten afkomstig van meer dan duizend vindplaatsen in Gelderland. Daarnaast bevinden zich in de depots bijzondere objecten zoals een zo goed als ‘nieuwe’ Romeinse houten ladder, een prachtig bronzen beeldje van de godin Minerva en een zilveren haarnaald uit de vroege middeleeuwen. U krijgt nu de kans om deze verbogen parels van dichtbij te bekijken! Ook bewondert uin onze eigen collectie archeologie de godenpijler, de kantharos van Stevensweert, diverse Romeinse maskers en de bronzen portretkop van vermoedelijk keizer Traianus.

ArcheoHotspot
In april 2017 verhuist de ArcheoHotspot van het Gelders Archeologisch Centrum naar Museum Het Valkhof. De ArcheoHotspot wil het maatschappelijk draagvlak voor archeologie in de Nederlandse samenleving verbreden en versterken op een eenvoudige en hedendaagse manier. ArcheoHotspots leggen verbindingen tussen archeologisch onderzoek, het uitwerkingsproces en de resultaten. Ze maken archeologie voor iedereen aanraakbaar en toegankelijk. ArcheoHotspots zijn verrassende ontmoetingsplaatsen waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar kunnen treffen. Op de locatie zijn professionele archeologen en vrijwilligers werkzaam. Het publiek kan hen aan het werk zien en met hen in gesprek gaan. De ArcheoHotspot Nijmegen is gerealiseerd in samenwerking met de Provincie Gelderland, Gemeente Nijmegen, AWN afdeling 16 en de Radboud Universiteit. Met deze verhuizing naar Museum Het Valkhof lukt het de ArcheoHotspot van dinsdag t/m zondag te openen van 11.00-17.00 uur. Wilt u een duik nemen in de geschiedenis van Nijmegen en zelf op onderzoek gaan? Bezoek dan onze ArcheoHotspot en puzzel mee met ‘echt’ materiaal uit de depots van de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland. Wie weet wat voor verrassingen u nog ontdekt...

Collectie oude kunst en kunstnijverheid:

Topstukken uit de collectie oude kunst
De indrukwekkende 17e eeuwse stadsplattegrond van Henrik Feltman, een zeer omvangrijke verzameling Nijmeegs zilver en het grootste borduurwerk uit de middeleeuwen dat in Nederland bewaard gebleven is: u vindt het allemaal in onze uitgebreide verzameling oude kunst en kunstnijverheid. Het is een van de rijkste en meest veelzijdige stedelijke collecties in Oost-Nederland, afkomstig uit de periode vanaf de middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw.

Collectie moderne kunst:

Kunstwerk zoekt vrienden
Binnenkort richt Museum Het Valkhof een tijdelijke Vriendenzaal in. En wie weet beter waar het om gaat in vriendschap, dan de Vriendenvereniging van ons museum. Onze Vrienden is gevraagd om een geschikte vriend te kiezen voor één van de 40 geselecteerde hedendaagse kunstwerken. Het gaat hierbij om een ander werk of object uit eigen bezit dat er perfect naast zou passen. Omdat ze aan elkaar doen denken, omdat de kleuren zo goed passen of omdat de één de ander versterkt. Een jury beoordeelt de inzendingen en de mooiste combinaties krijgen een plek in de Vriendenzaal. Laat u verrassen door deze bijzondere combinaties!

28 april 2017 t/m 3 september 2017

De keuze van het publiek, daar draait het om in de Gelderlanderzalen! Museum Het Valkhof heeft een grote collectie moderne en hedendaagse kunst onder haar hoede. En zoals het bij alle museumcollecties gaat: het grootste deel daarvan is lang niet altijd voor het publiek toegankelijk. Samen met de Gelderlander hebben we lezers van de krant de kans gegeven om te snuffelen in onze verzameling. Uit een selectie van 120 werken – zowel publiekslievelingen als onverwachte schatten uit het depot – hebben krantenlezers hun favoriet gekozen. Het resultaat is een verrassende expositie met een mengeling van werk dat we al langer in bezit hebben en aanwinsten van de afgelopen jaren.

In oktober 2018 is het zo ver: het gebedenboek van Maria van Gelre komt naar Nijmegen! Door een samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en Staatsbibliotheek Berlijn, en na jarenlang onderzoek en grondige restauratie, kunt u dit bijzondere middeleeuwse gebedenboek van 13 oktober 2018 t/m 7 januari 2019 in ons museum aanschouwen. 

Maria van Gelre was een Franse prinses die in de allerhoogste kringen verkeerde. Ze trouwde in 1405 met Reinoud IV, hertog van Gelre. Een aantal jaar na haar huwelijk laat zij in de buurt van Nijmegen een gebedenboek vervaardigen. Het manuscript, met prachtige miniaturen en tot de verbeelding sprekende drôlerieën, behoort tot de grootste kunstschatten van de middeleeuwen.

De tentoonstelling zal ook stil staan bij Maria’s bewogen leven. Houd de website in de gaten voor meer informatie.