Van 2 februari 2013 t/m 26 mei 2013

Museum Het Valkhof in Nijmegen gaat terug naar de 18de eeuw. Een eeuw die ook wel ‘de vergeten eeuw’ wordt genoemd. Maar de invloed van deze verrassende eeuw is nu nog steeds te merken. Politiek Den Haag, namen van planten en dieren of het samen drinken van koffie en thee: ze vonden hun oorsprong in de 18de eeuw. De tentoonstelling ‘Uit de plooi’ neemt u mee naar deze interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis.

Uit de plooi
In de 18de eeuw raakte Nederland uit de plooi. Heel letterlijk met het verdwijnen van de diepe plooien in de damesjaponnen en de stijve mannenpakken. Maar ook in politiek en maatschappelijk opzicht ontplooien de mensen zich. De opvattingen over de rol van vrouw en kinderen in het huisgezin en over de rechten van burgers veranderen. De economische groei, en daarmee ook de politieke invloed, verschuift van de steden naar het platteland, en van het westen naar het oosten. Ook in geestelijk opzicht komen de mensen uit de plooi: de stijve zelfvoldane rijkdom van de 17de eeuw maakt plaats voor een persoonlijke beleving van geloof, individuele ontwikkeling en omgang met de medemens.

Bekijk hier het promotiefilmpje van de tentoonstelling Uit de plooi:

7 JaponVan pruiken tot politiek
Aan de hand van onder andere schilderijen, kleding, zilverwerk, porselein, speelgoed en meubels wordt u meegenomen naar het leven in de 18de eeuw. De tentoonstelling is ingedeeld in zes thema’s. Elk thema heeft een eigen sfeer en vormgeving meegekregen. Van uiterlijke pracht en praal via innerlijke ontwikkeling, naar een intieme ruimte waarin het huisgezin centraal staat. U gaat ‘op visite’ in een rijk versierd huis en kunt genieten van typisch 18de-eeuwse topografische tekeningen. De belangrijkste politieke ontwikkelingen komen in de laatste zaal van de tentoonstelling aan de orde.

Oosten van Nederland
De tentoonstelling gaat dieper in op de rol en de positie van het oosten van Nederland in de 18de eeuw. Deze periode wordt namelijk vaak bezien vanuit het westen van het land. Pas recent is er meer aandacht voor het oosten, met een eigen economische dynamiek en een bijzondere rol in het politieke spel. In de tentoonstelling staat de elite van het oosten van Nederland centraal.

Publicatie ‘Uit de plooi’
Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is een gelijknamig boek verschenen van Joost Rosendaal. Veel van de bijzondere objecten in de tentoonstelling zijn in deze publicatie afgebeeld en besproken. Het boek verschijnt bij uitgeverij Vantilt en is vanaf 1 februari in de Museumwinkel en boekhandels te koop (ISBN 9789460041273, introductieprijs €22,50).

Onderwijs
Speciaal voor het basisonderwijs zijn er twee programma's ontwikkeld. Het programma 'Feest in de pruikentijd' is bedoeld voor de onderbouw van het basisonderwijs. Het programma 'Jouw pruikentijd virtueel' is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs.

Zelf aan de slag in de Pronkkamer!
Hippe knipkunst, 18de-eeuwse sms’jes in de vorm van een wensbrief, elektriciteit opwekken met een elektriseermachine: ervaar de 18de eeuw in de Pronkkamer van Museum Het Valkhof! Vanaf 16 februari 2013 ontvangen wij u graag in deze speciaal ingerichte tentoonstellingsruimte. Hoe ziet u eruit met een 18de-eeuwse rok en hoge pruik? Maak zelf een kunstig knipwerkje, dat ontworpen is door vormgeefster Geertje Aalders, en speel een spelletje uit die tijd.  Ook worden in deze ruimte lezingen en muziek- en dansvoorstellingen gegeven die aansluiten bij de tentoonstelling. Kortom, de Pronkkamer is een aanrader voor jong en oud!

Klik op onderstaande foto en blader door het fotoalbum voor een sfeerimpressie:

Zaal 1: pruiken en pronken
  • Zaal 1: pruiken en pronken
  • Zaal 4: op visitie
  • Replica klavecimbel
  • Zaal 5: stad en land getekend
  • Zaal 6: van plooierijen tot patriotten
  • Zaal over het leven thuis
  • Kleding in eerste zaal
  • Zaal over wetenschap