noord-zijde.jpg

Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek.

10Maak vanaf 13 oktober 2018 t/m 6 januari 2019 kennis met Maria van Gelre, vanwege de vele parallellen kan zij worden gezien als de Máxima van de 15de eeuw. Ontdek o.a. haar prachtig geïllustreerde gebedenboek, één van de grootste middeleeuwse kunstschatten uit Nederland. De tentoonstelling wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Radboud Universiteit. Deze eerste grote tentoonstelling over Maria van Gelre is gebaseerd op nieuw, multidisciplinair onderzoek naar het leven van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin.

6Ga tijdens de tentoonstelling mee op reis door het leven van Maria van Gelre aan de hand van ruim 100 (kunst)objecten, waaronder vele artistieke topstukken uit internationale collecties die niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld.

4Het hoogtepunt vormt een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, die grotendeels in de Staatsbibliothek zu Berlin wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend. Dankzij een grootschalige restauratie is dat nu speciaal voor de tentoonstelling voor het eerst en eenmalig in deze omvang mogelijk.

5Naast haar gebeden boek worden onder meer miniaturen, handschriften, schilderijen, textiel, sieraden, beeldhouwkunst, gebrandschilderde vensters en heiligenbeelden getoond. Zorg dat u de tentoonstelling niet mist, Museum Het Valkhof is de enige plek waar de expositie is te zien!

Het leven van Maria van Gelre

De komende maanden nemen we je graag mee op reis door het leven van Maria van Gelre. Per maand halen wij de belangrijkste data uit haar leven aan. Dit is mogelijk door nieuw onderzoek, waardoor er meer inzicht is verkregen in hoe Maria haar leven eruit zag.

23 februari 1415 – Helmich die Lewe voltooide tekst gebedenboek Maria van Gelre

2De van oorsprong Franse prinses Maria d’Harcourt verbleef tijdens haar jeugd aan het hof van hertog Louis d’Orléans als hofdame van zijn echtgenote, Valentina Visconti, en was dus door en door vertrouwd met de hoogste Franse hofcultuur. De moord op Louis d’Orléans op 23 november 1407, op aansporing van de Bourgondische hertog Jan zonder Vrees, moet een schok voor haar zijn geweest. In de jaren nadien heeft ze opdracht gegeven tot het maken van haar uitzonderlijk ambitieuze gebedenboek.

Op 23 februari 1415, precies 603 jaar geleden, voltooide kopiist Helmich die Lewe de tekst van het uitzonderlijke gebedenboek voor Maria van Gelre. Jarenlang moet hij hebben geschreven, zwijgend voortwerkend aan wat zonder twijfel zijn grootste prestatie was: een complex gebedenboek van meer dan 1200 bladzijden. Pas jaren na 1415 moet het boek in alle pracht gereed zijn geweest.

24 februari 1380 – Maria werd geboren als Marie d'Harcourt / 24 februari 1424 – Maria trouwt met Ruprecht von Berg

Het leven van Maria van Gelre: Een andere belangrijke datum uit het leven van Maria is vandaag 24 februari. In 1380 werd Maria geboren als Marie d’Harcourt. Zij was de dochter van Jean VI, graaf van Aumale en Catherine de Bourbon, en werd geboren in het Franse La Saussaye (Normandië).

44 jaar later trouwt ze op haar verjaardag met de 20 jaar jongere Ruprecht von Berg. Zoon van Adolf van Gulik-Berg die met dit huwelijk zijn aanspraken op Gelre probeerde kracht bij te zetten. Voor dit huwelijk was dispensatie van de paus nodig.