simone klein18 juli t/m 3 september 2017

Museum Het Valkhof biedt deze zomer ruimte aan een project van Derde Wal, platform voor hedendaagse kunst. Curator drs. Isabelle Bisseling (1987) initieerde een werkperiode voor de Nijmeegse kunstenaar Simone Albers (1990) dat zich concentreert rondom haar meest recente serie schilderijen: Matter of Existence. Bisseling signaleerde een verandering in de manier waarop de kunstenaar haar schilderijen presenteerde; niet langer áán de wand, maar tegen de wand en ín de ruimte. Ze daagde Albers uit om met de werken uit deze serie een ruimtevullende installatie te maken en door experiment deze nieuwe manier van presenteren te onderzoeken.

Hoewel het werk van Albers zeer esthetisch oogt, verraden de titels van haar werk dat haar keuzes voortkomen uit onderzoek naar natuurverschijnselen en wetenschappelijke theorieën. Zo lang ze zich kan herinneren is Albers gefascineerd door de oneindigheid van het universum, de evolutie van de aarde en de processen die hierin een rol spelen. In haar werk probeert Albers de complexiteit van het bestaan te bevatten door op zoek te gaan naar de mechanismen die verborgen liggen achter het direct waarneembare dat zowel microscopisch klein kan zijn, als onwaarschijnlijk groot. Door zich in deze materie te verdiepen, ontwikkelt Albers een gelaagde zienswijze die ze met behulp van Photoshop verwerkt tot collages en vervolgens uitwerkt tot geschilderde landschappen.

rethinking landscape6 simone albers DerdeWal symptoms of the universe cosmic expansion kleinDe collagereeks Rethinking Landscape die Albers in 2013 maakte, kent een sleutelpositie binnen haar oeuvre. In deze reeks wordt het landschap gedeconstrueerd en gepresenteerd in een eigen kader als kleine schilderijen binnen een fictieve ruimte. Op deze manier ontstaat er vrijheid voor de beschouwer om zelf verbanden te leggen en landschappen, los van tijd en ruimte, in gedachten te vormen. Dit concept wordt in de serie geschilderde collages, getiteld Symptoms of the Universe grootschalig door Albers uitgewerkt. Binnen de donkere muren van de Patio van Museum het Valkhof zet Albers de volgende stap en kan de bezoeker zich letterlijk in het landschap verplaatsen.

matter of existence particles simone albers DerdeWal kleinBisseling verwacht dat de nieuwe presentatie van Albers een meer directe confrontatie met de bezoeker zal veroorzaken: “Men zal zich nietig ervaren ten opzichte van de grootsheid van het universum, maar ook het bewustzijn vatten dat zelfs de kleinste deeltjes om ons heen, een onmisbaar onderdeel zijn van een groter geheel”. Albers combineert een Romantische denkwijze met wetenschappelijke kennis in een poging de wereld om ons heen te verklaren.

Simone Albers werkt van 3 t/m 16 juli in de Patio van Museum Het Valkhof aan de installatie Matter of Existence. Elke dinsdag, woensdag en donderdag is ze van 11.00 tot 17.00uur aanwezig en bereid vragen over haar werk en werkwijze te beantwoorden, de hieruit voortvloeiende expositie is van 18 juli t/m 3 september 2017 te zien.

De expositie Matter of Existence kwam tot stand in samenwerking met curator drs. Isabelle Bisseling (1987) van Derde Wal, platform voor hedendaagse kunst
www.derdewal.nl
www.simonealbers.com