Een historisch sprookje over de komst van Sint Nicolaas naar Nederland
14 oktober 2017 t/m 7 januari 2018

Er was eens een oosterse prinses die meer dan duizend jaar geleden hier naartoe kwam om te trouwen met een prins uit het westerse keizerrijk ...Nicolaas leadbeeld DEF klein

Kom dit najaar naar de familietentoonstelling ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ en ontdek het bijzondere verhaal van prinses Theophanu en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland. Ga mee op avontuur en wandel door het sprookjesachtige decor met kijkkasten!

Een heilige, een prinses en een kapel
Tegenwoordig kent iedereen in ons land Sint Nicolaas, maar dat was ooit anders. Zo’n duizend jaar geleden kwam hij voor het eerst in Nederland terecht, in Nijmegen om precies te zijn. De zoon van prinses Theophanu, Otto genaamd, bouwde toen een kapel ter ere van zijn moeder. De stenen kapel staat er nog altijd: de Nicolaaskapel in het Valkhofpark. Otto wijdde de kapel aan de heilige Nicolaas van Myra, een bisschop die in het land van zijn moeder heel beroemd was. Deze Nicolaas is daarna in heel Nederland ongekend populair geworden. Duizend jaar later kennen we hem nog steeds en vieren we elk jaar feestelijk zijn verjaardag: Sinterklaas!

Kinderopdracht Vragen aan Nicolaas
Sint Nicolaas is een kindervriend en al heel oud. Veel meer weten we eigenlijk niet over hem. Ga op zoek in de tentoonstelling en kom veel meer over hem te weten. Wat vroeg Theophanu bijvoorbeeld allemaal aan Sint Nicolaas en wat vragen wij tegenwoordig aan hem? En waarom horen gouden chocolademunten eigenlijk bij het feest van Sinterklaas? Verzamel de legenden van Sint Nicolaas en neem je eigen Nicolaasboek mee naar huis!

Kijkkast zee      Kijkkast Rome web

Activiteitenprogramma
Rondom de tentoonstelling worden diverse extra activiteiten georganiseerd:

• 22 oktober: Opa- en omadag
    Volop activiteiten en gratis entree voor alle (klein)kinderen t/m 18 jaar

• 12 november: Poëziedag
    Sinterklaas en dichten horen bij elkaar. Luister naar de mooiste gedichten en doe mee met de workshop.

• 10, 17, 27 december en 7 januari: Prinsessendag (ook voor prinsen)
    Kom in je meest koninklijke outfit naar het museum en: maak je eigen kroon, laat je schminken, luister naar mooie sprookjesachtige verhalen en kom alles te weten over de oosterse prinses Theophanu!

• Bezoek de Nicolaaskapel: iedere week is deze bijzondere kapel in het Valkhofpark een aantal middagen geopend.

turkse high tea

Oosterse high tea in het Museumcafé
In het Museumcafé kunt u genieten van een 'Turkse Tea Delight'.  U krijgt diverse zoete en hartige Turkse hapjes zoals baklava, borek, dolmas, sucuk, pide, lokum en appelthee. De prijs van dit arrangement is € 7,50 (incl koffie of thee). Wilt u hiervan gebruik maken dan vragen wij u dit twee dagen van tevoren te reserveren.  U kunt hiervoor mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beeldend kunstenaar en illustratief vormgever Marga van den Heuvel
De sprookjesachtige vormgeving van ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ is in handen van kunstenares Marga van den Heuvel (Wamel,1977). In 2011 was haar tentoonstelling ‘Zoeken naar Mariken’ te zien in Museum Het Valkhof, gebaseerd op het gelijknamige boek waarmee ze een Gouden Meeuw won. In 2012 kregen haar ‘Papieren badmeisjes’ de 2e AVRO Kunstuur Streetart-prijs en in 2013 ontving ze de Cultuur Stimuleringsprijs Stad Nijmegen als aanmoediging voor haar autonome werk. In 2017 verscheen haar kinderboek, ‘Jij met mij’ bij Querido’s Kinderboeken Uitgeverij.

Logo downloads NL web rood

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds, het publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed.