ridders en kastelenVan de makers van de succestentoonstelling ‘High Tech Romeinen’

Stoere ridders, grote kastelen, mooie jonkvrouwen, de pest en smerige steden scheppen het beeld van de Middeleeuwen. Maar het is tijd voor een nieuwe kijk op deze periode!
In de nieuwe tentoonstelling Ridders en kastelen, een nieuwe kijk op de Middeleeuwen laten we een ander beeld zien van deze tijd die een grote invloed heeft gehad op de wetenschap, cultuur, organisatie en geografie van het huidige Europa.

Kijk bijvoorbeeld hoe de Middeleeuwse wereld verbonden was met andere continenten door handel, geloof en uitwisseling van kennis! Net zoals nu zochten de mensen naar manieren om het leven te verbeteren en waren de Middeleeuwen in Europa geen donkere periode van stilstand, maar juist een tijd van uitvindingen en ontdekkingen. Bijvoorbeeld zorgde een nieuwe manier van akkerbouw (het drieslagstelsel) voor een verbeterde voedselopbrengst en konden mensen in steden gaan wonen. Het gebruik van buskruit veranderde de manier van oorlog voeren ingrijpend - we kennen allemaal wel de forten die werden verdedigd met imposante kanonnen.

De tentoonstelling bestaat uit een leuke combinatie van exhibits waar je zelf actief aan de slag kunt en mooie stukken uit de Museon-collectie.
Ervaar hoe het is om een harnas te dragen of wordt een mooie prinses! Verzin een liedje met middeleeuwse muziekinstrumenten, bouw een kasteel of een kathedraal en loop door een klooster. Je kan dansen op z'n middeleeuws of paardrijden als een ridder.

Stap met ons in deze onbekende Middeleeuwen!

Deze tentoonstelling is ontwikkeld samen met het Museon, het Landesmuseum in Bonn, Bruns en ontwerpbureau Northern Lights. De tentoonstelling is momenteel van 29 september 2017 t/m 2 september 2018 te zien in het Museon.