721T2699.jpg

random image default10

991 campagnebeeld Simone Albers web zonder logoEigentijdse kunst van eigen bodem in Museum Het Valkhof

Van 9 juni t/m 16 september 2018

Nijmeegs en eigentijds: vanaf 9 juni biedt Museum Het Valkhof de tentoonstelling ‘99+1’. Maar liefst 99 kunstwerken van evenzoveel actuele kunstenaars zijn hierin bij elkaar gebracht. Deze tentoonstelling komt voort uit het project ‘99+1 – vrije kunst in Nijmegen’ dat Nico Huijbregts, Inge Hondebrink en Pascale Companjen opzetten vanuit hun persoonlijke fascinatie voor de hedendaagse kunst. Nico Huijbregts selecteerde 99 kunstwerken en schreef bij elk stuk een tekst, vervolgens vroeg hij fotograaf Inge Hondebrink de kunstenaars te portretteren. Tekst en beeld zijn bijeen gebracht in een indrukwekkend boek, vormgegeven door Pascale Companjen.

Er werken naar schatting 350 beeldend kunstenaars in Nijmegen en omstreken. Nico Huijbregts zocht hen op. Een aantal heeft reeds een lange weg afgelegd, heeft bekendheid verworven tot soms ver buiten de stads- en landgrenzen. Anderen hebben net hun eerste schreden gezet op het pad van de kunst. Een enkele insider, collega of toevallige beschouwer kent hun werk. Binnen deze twee uitersten werken al deze kunstenaars, sommigen teruggetrokken in hun atelier, anderen in het directe contact met omgeving, mensen en maatschappij. De ‘+1’ in de titel verwijst naar de onvolmaaktheid van het getal 99: de keuze is subjectief, er is voor iedereen ongetwijfeld een kunstwerk dat kan worden toegevoegd.

Met ‘99+1’ voegt Museum Het Valkhof een actuele laag eigentijdse kunst van eigen bodem toe.

Galerie De Nieuwe Gang in Beuningen programmeert van 17 juni t/m 29 juli de tentoonstelling '99+1 Revisited', waarin 70 van de 99 deelnemende kunstenaars een werk laten zien. Op zondag 24 juni, 8 juli en 22 juli zijn er ontmoetingen met kunstenaars die in De Nieuwe Gang wonen en werken. Zie www.denieuwegang.nl voor meer informatie.