Verhaal van Gelderland Zomertoer in Nijmegen

Benieuwd hoe het leven in de Romeinse tijd eruitzag? Op 25 juni graaf je naar het verleden van de Romeinen op de Valkhofheuvel, met historische activiteiten bij Museum Het Valkhof en De Bastei.

Deze feestelijke zaterdag is onderdeel van de Verhaal van Gelderland Zomertoer. In deze zomertoer beleef je de complete geschiedenis van Gelderland van de prehistorie tot en met de twintigste eeuw. Voor jong en oud zijn er vanaf 18 juni elke zaterdag op negen verschillende locaties in Gelderland bijzondere activiteiten te bezoeken die samen meer vertellen over de geschiedenis van Gelderland.

Romeinse sfeer in het Valkhofpark

Zaterdag 25 juni is het de beurt aan Nijmegen en worden er diverse activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Bij binnenkomst in het Valkhofpark nodigt een archeoloog je uit om de historische heuvel mee af te graven. Vanaf daar start je je reis door de Romeinse geschiedenis van het park. Ga zelf aan de slag in de ArcheoHotspot! Of wandel mee langs archeologische resten in de directe omgeving. Ontmoet Bataven, Romeinse soldaten en Germaanse Romeinen en ontdek meer over het leven in het Romeinse Rijk. Ook zijn er allerlei workshops: ga op exercitie met Baroen, maak een Romeins olielampje of verkleed je als Romein. Eindig je bezoek met een heerlijke proeverij in de Nicolaaskapel samen met de ‘laatste Romein’ Theophanu.

Meer weten? Museum Het Valkhof en De Bastei nodigen bezoekers die dag uit voor verdiepende lezingen van Paul van der Heijden (De Romeinse Gouden eeuw), Joep Hendrikse (Germanisering van de Romeinse samenleving en De Romeinse geschiedenis van De Bastei) en Marenne Zandstra (De ontdekking van Herwen-Hemeling. Een Romeins heiligdom.). Zowel het programma in het Valkhofpark als de beide musea zijn gratis te bezoeken vanaf 10 uur s ’ochtends.

Deze Zomertoerdag is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland, De Bastei, Museum Het Valkhof, de Radboud Universiteit en gemeente Nijmegen. Het wordt ondersteund door provincie Gelderland.

Reis door het Verhaal van Gelderland
Op diverse andere plekken in Gelderland kun je deze zomer de geschiedenis van Gelderland beleven. Musea en erfgoedlocaties openen hun deuren voor het publiek en brengen de Gelderse geschiedenis tot leven. De zomertoer wordt afgesloten met een groots finaleweekend op 13 en 14 augustus bij kasteel Cannenburch in Vaassen. Het initiatief voor de Verhaal van Gelderland Zomertoer ligt bij Erfgoed Gelderland. De zomertoer is een samenwerking van Erfgoed Gelderland, Omroep Gelderland en verschillende erfgoedorganisaties en wordt ondersteund door de provincie Gelderland.

Meer informatie over het programma van 25 juni en over de Verhaal van Gelderland Zomertoer vind je via de knoppen hieronder.

Programma 25 juni Verhaal van Gelderland